Äntligen ägg

IMG_8702

Nu äntligen börjar våra hönor producera lite ägg. Från att ha varit ungefär noll om dagen i flera månader får vi sju-åtta stycken. Kanske beror det på att ljuset börjat återvända. Kanske på att vi bytt foder. Vi har beställt en hel pall ekologiskt koncentrat. Det kostade ungefär tio kronor kilot. Hönsen får blanda fritt av det och brödsmulor. Det känns ganska dyrt – men än mycket dyrare att hålla höns som inte producerar alls!

sinnessjuk och sadistisk

 

 

Sedan jag startade den här bloggen för tre har jag fått lite drygt femhundra kommentarer. Inte en enda gång har någon varit otrevlig. Förrän nu. När jag skrev om hönsslakt och att jag ser fram emot att börja med köttproduktion i mikroskala kommenterade ”Rebecca” såhär:

kommentar

Rebecca bjuder inte direkt in till en saklig dialog. Jag diskuterar ofta och gärna djurhållning, etik och självhushållningens psykologiska aspekter. Jag respekterar och uppskattar att människor engagerar sig i vad de äter. Jag tycker inte att det är upp till var och en att bestämma vad hen ska äta. Det finns både djuretiska och fördelningspolitiska skäl att lägga oss i vad våra medmänniskor har på tallriken.

Men hur hanterar man en kommentar som Rebeccas? Jag vet att jag har ganska många läsare som själva skriver bloggar? Hur gör ni? Går ni i svarsmål? Tar ni bort kommentarer som är aggressiva? Skickar ni ett privat mejl till  vederbörande och undrar hur hen tänkte?

 

vårens planering

I stora drag – detta är vad vi har att se fram emot:

Januari

  • Planering. Vad ska vi odla, vilka sorter och hur mycket? Beställa fröer
  • Första kullen i kläckaren. Vi planerar att övergå till Australorp-höns och börjar med att kläcka fram ca 25 djur i vår.
  • Klyva veden
  • Bygga en stor foderautomat till hönsen.
  • Myndighetskontakter, starta aktiebolag mm

Februari

  • Klyva färdigt veden
  • Påbörja förkultivering av Chili. Bygga hyllor i källaren med lysrör.
  • Andra kullen kycklingar. Ordna bur, lampa, vatten osv för de som kläcks.

Mars

  • Inreda husvagnen till hönsen. Montera automatisk lucka, sittpinnar, bajsbräda mm.
  • Fortsatt förkultivering
  • Påbörja montaget av växthuset
  • Hämta grisar

April

  • Montage av plast på växthuset
  • Platsbygga gavlar till växthuset
  • Inreda växthuset
  • Påbörja bevattningsanläggning
  • Fortsatt förkultivering
  • Kycklingarna flyttar ut till husvagnen

Maj

  • Ställa upp bord för plantor i växthuset
  • Fortsatt förkultivering
  • Första direktsådden
  • Täcka landen tillfälligt med duk.

Dialog med byråkratin

I november beslutade jordbruksverket om att skyddsnivå 2 skulle gälla för fjäderfä i Sverige med anledning av att en fågelinfluensautbrotten i Europa. Nu när vi börjar förbereda för sommarens något utökade hönshållning kände jag att det var dags att gå till botten. Nedan följer en mejlkonversationen jag haft med jordbruksverket i veckan. Observera:

  • I jordbruksverket värd är stort=kommersiellt. litet=hobby.
  • Trots att det inte rör sig några smittspridande fåglar från europa där det skett utbrott upp mot västerbotten under vintermånaderna kräver de att jag har mina fåglar inne.
Hej
Har ni uppskattning om hur länge skyddsnivå 2 kommer att gälla för höns? Handlar det om veckor, månader eller år?
Med vänlig hälsning,
Albin Holmgren

Hej!

Svårt att säga, men vi hoppas att det ska handla om veckor och inte månader. Vi följer ständigt utveckling i Europa och tyvvär var senaste utbrott i Tyskland den 7 januari 2015 då H5N8 konstaterades hos storkar i en djurpark i Rostock. En riskvärdering har gjorts strax innan årsyftet och det har beslutats att nivå 2 ska gälla ett tag till.

Följ info på vår hemsida som vi uppdaterar med relevant information.

MVH

NN

Smittskyddshandläggare

Enheten för häst, fjäderfä och vilt

Jordbruksverket

Tack för ett snabbt svar. Det låter ju hoppfullt.

Kan du hjälpa mig med en fråga till:
– Man misstänker att smittan sprids med vilda fåglar. Rör sig några vilda fåglar från Tyskland mot Västerbotten (där jag verkar) under november-februari?

Hej!

Med stort sannolikt inte.

Är det då förenligt med proportionalitetsprincipen att kräva att vår lilla flock på 25 djur ska hållas inomhus?

 

Hej!

Er lilla flock behövs inte vara inomhus. Inomhus krav gäller för de stora besättningar. Dina höns ska hållas inhägnade och foder och vatten ska vara inomhus.

MVH

Hej igen, det här blev en följetong!

Gäller detta trots att de ingår i gårdsföretaget och trots att vi säljer en del ägg från dem?
Det är alltså en mycket liten men kommersiell flock.

Hej!

Jag ber om ursäkt att du väntade på mitt svar. Det var en del akuta ärendena.

Då klassas din lilla besättningen som fjäderfä och inte som andra fåglar i fångeskap. För fjäderfä gäller att man ska stänga de inne.

MVH

 

Och då kvarstår frågan om det är förenligt med proportionalitetsprincipen att ställa krav på att de ska vara inomhus trots att risken att smittas av vilda fåglar från de europeiska utbrotten tycks obefintlig?

Hej igen

Vi har gjort en riskbedömning innan årsyfftet och risken har förhöjds sedan H5N8 har konstaterats hos vilda fåglar i  Nederländerna och Tyskland.

Jag ber om ursäkt om jag har missled dig med mitt svar.

MVH

varm i kläderna

IMG_8645

 

 

I helgen slaktade vi ytterligare sex tuppar. Nu börjar jag känna mig lite trygg även om det finns mycket att förbättra. Bedövning och avlivning känns fortfarande som ett stressmoment, plockningen kunde förenklas med en maskin. När jag tittar på youtubeklipp med glada amerikaner tar urtagningen typ sju sekunder. Vi behöver en dryg halvtimme per fågel. Det blir nog bättre när vi lärt oss tekniken. Det gäller att våga slita och dra. Och att undvika kniven. Det är alltid något som går sönder när jag försöker skära.

När vi slaktar nästa gång, till hösten, hoppas jag vi kan hålla till i det nya växthuset. Det blir både slabbigt och trångt att vara i köket.

IMG_8656

man tager vad man haver

 

IMG_8636

 

Förra året var korovan en av de lite mer ovanliga inslagen i gårdsbutiken. Den hittar man inte direkt i ICA MAXIs grönsaksdisk och utsäde går inte heller att köpa från fröfirmorna. För två år sedan fick jag lite frön från en bekant i Bjurholm som jag sådde. När hösten kom flyttade jag ner rovorna i jordkällaren. Där fick de ligga och vila i en hink med sand till förra våren då jag planterade ut dem igen. Nu, under sitt andra levnadsår, blommade de. Baljorna plockade jag in och la i en hink under trappen. Idag passade jag på att tröska dem. Jag saknar fortfarande ett såll som är tillräckligt finmaskigt för att få bort det sista böset.

 

IMG_8635