Dialog med byråkratin

I november beslutade jordbruksverket om att skyddsnivå 2 skulle gälla för fjäderfä i Sverige med anledning av att en fågelinfluensautbrotten i Europa. Nu när vi börjar förbereda för sommarens något utökade hönshållning kände jag att det var dags att gå till botten. Nedan följer en mejlkonversationen jag haft med jordbruksverket i veckan. Observera:

 • I jordbruksverket värd är stort=kommersiellt. litet=hobby.
 • Trots att det inte rör sig några smittspridande fåglar från europa där det skett utbrott upp mot västerbotten under vintermånaderna kräver de att jag har mina fåglar inne.
Hej
Har ni uppskattning om hur länge skyddsnivå 2 kommer att gälla för höns? Handlar det om veckor, månader eller år?
Med vänlig hälsning,
Albin Holmgren

Hej!

Svårt att säga, men vi hoppas att det ska handla om veckor och inte månader. Vi följer ständigt utveckling i Europa och tyvvär var senaste utbrott i Tyskland den 7 januari 2015 då H5N8 konstaterades hos storkar i en djurpark i Rostock. En riskvärdering har gjorts strax innan årsyftet och det har beslutats att nivå 2 ska gälla ett tag till.

Följ info på vår hemsida som vi uppdaterar med relevant information.

MVH

NN

Smittskyddshandläggare

Enheten för häst, fjäderfä och vilt

Jordbruksverket

Tack för ett snabbt svar. Det låter ju hoppfullt.

Kan du hjälpa mig med en fråga till:
– Man misstänker att smittan sprids med vilda fåglar. Rör sig några vilda fåglar från Tyskland mot Västerbotten (där jag verkar) under november-februari?

Hej!

Med stort sannolikt inte.

Är det då förenligt med proportionalitetsprincipen att kräva att vår lilla flock på 25 djur ska hållas inomhus?

 

Hej!

Er lilla flock behövs inte vara inomhus. Inomhus krav gäller för de stora besättningar. Dina höns ska hållas inhägnade och foder och vatten ska vara inomhus.

MVH

Hej igen, det här blev en följetong!

Gäller detta trots att de ingår i gårdsföretaget och trots att vi säljer en del ägg från dem?
Det är alltså en mycket liten men kommersiell flock.

Hej!

Jag ber om ursäkt att du väntade på mitt svar. Det var en del akuta ärendena.

Då klassas din lilla besättningen som fjäderfä och inte som andra fåglar i fångeskap. För fjäderfä gäller att man ska stänga de inne.

MVH

 

Och då kvarstår frågan om det är förenligt med proportionalitetsprincipen att ställa krav på att de ska vara inomhus trots att risken att smittas av vilda fåglar från de europeiska utbrotten tycks obefintlig?

Hej igen

Vi har gjort en riskbedömning innan årsyfftet och risken har förhöjds sedan H5N8 har konstaterats hos vilda fåglar i  Nederländerna och Tyskland.

Jag ber om ursäkt om jag har missled dig med mitt svar.

MVH

6 reaktioner på ”Dialog med byråkratin

 1. Å dessa betalar vi lön för…..???? Skämmes !!! men tyvärr är man långt från förvånad. Det tycks bara som dom missar de allvarliga fallen av vanvård. Men lägger de så mkt kraft på sånt här…………….BEDRÖVLIGT är ordet !!!!

 2. Fast nog får en ändå säga att denna kontakt svarar mycket trevligt och sakligt frågor via mejl. Har inget problem med att hen har lön från skattemedel, däremot kanske det borde till nya politiska direktiv för verksamheten?

  1. Ja, det är beslutet jag stör mig på. Och att alla regelverk kring livsmedelsproduktion är anpassade till storskalig verksamhet.

 3. Ja… ni har helt rätt personen var mkt trevlig, inte det. jag hade just hört om hur länsstyrelsen var ute för att mäta antal cm på “hobby höns” sittpinnar och då känner jag att fokus ligger helt fel, också med tanke på fyrans nya serie om djur i vanvård så blev jag bedrövad hur de prioriterar sina resurser. Det är helt rätt det ni båda skriver, visst behövs dom men stor skala alt småskaligt bör ha bättre regler. jag är ledsen om jag uppfattades “dryg”. Är bara less på att de som verkligen vill håla en god o sund djurhållning på många sätt får hårdare krav än de stora… hoppas ni förstår……

 4. Hmmm… Jag vet inte om jag är ologisk nu, men jag hade nog tackat och bockat för det första svaret (att er lilla besättning kunde gå ute) och inte frågat vidare mer. Sen hänvisat till mailkonversationen om någon börjat bråka.
  Å andra sidan kanske det inte var frisedel att ha djuren ute du var ute efter, utan mer att ifrågasätta rimligheten i skyddsnivå 2 för dig som som bor i Norrland?

  MVH
  Annika

Kommentarer inaktiverade.