varm i kläderna

IMG_8645

 

 

I helgen slaktade vi ytterligare sex tuppar. Nu börjar jag känna mig lite trygg även om det finns mycket att förbättra. Bedövning och avlivning känns fortfarande som ett stressmoment, plockningen kunde förenklas med en maskin. När jag tittar på youtubeklipp med glada amerikaner tar urtagningen typ sju sekunder. Vi behöver en dryg halvtimme per fågel. Det blir nog bättre när vi lärt oss tekniken. Det gäller att våga slita och dra. Och att undvika kniven. Det är alltid något som går sönder när jag försöker skära.

När vi slaktar nästa gång, till hösten, hoppas jag vi kan hålla till i det nya växthuset. Det blir både slabbigt och trångt att vara i köket.

IMG_8656

8 reaktioner på ”varm i kläderna

 1. Tar ni alla tuppar på en gång eller allt eftersom? För en nybörjare som jag tar det ju lite tid och jag tycker likstelheten som sätter in efter ett tag gör det hela mycket besvärligare att arbeta. Finns det nåt smart sätt att undvika det kanske?

  1. Nej, vi tog dem två och två. När vi ska slakta 25 stycken till hösten ska vi försöka vara några stycken och arbeta med stationer. En nackar, en skållar, en plockar en tar ur osv. Då slipper man blanda smutsigt och rent så mycket också.

 2. Det absolut smartaste är att ta dom en o en, sen finns det faktiskt ett knep som är otroligt bra om man vill ha bitar utan skinn, perfekt att göra coq au vine på.
  Nacka, häng upp fågeln i halsen. Flå den, öppna inte! Sen skär man fint bort bröst och klubbor med filekniv. Kvar finns sen bröstkorg där innehållet aldrig behöver kladdas med. Slaktad o klar på nolltid! Dock blir man utan skinn, men otroligt snabbt får man fina grytbitar

  1. Tack för tipset! Ska försöka komma ihåg det till nästa gång, det händer ju inte så ofta att man får chansen att vara med om tuppslakt när man bor på tredje våningen i storstan 😛 men passar på att samla andras erfarenheter så länge. Trevlig helg // Alexandra

  2. Har gjort precis lika, men också klippt upp bröstkorgen och plockat ut levern på samma gång!
   Förutom att det går snabbt att flå dem, är mängden fjädrar som ligger omkring ganska liten.

 3. Någonstans hörde jag om att man skall doppa fågeln i 62 gradigt vatten för att få loss fjädrarna mycket enklare…vet ej om det funkkar..eller har ni provat det kanske?

Kommentarer inaktiverade.