utflyttarbrev – en skiss

En av tidningen Åters stående inslag är utflyttarbreven där människor som i någon mån lever av och med självförsörjning berättar om vad de lärt sig, hur de resonerat, om motgångar och framgångar. Nu har redaktör Petter bett mig skriva ett sådant brev till tidningen och jag funderar på vad det ska innehålla. Vi har bott här i drygt fyra år och vi har faktiskt uträttat en hel del.

2010

Vi kom till gården under högsommaren. Stadsbor, ingen av oss hade odlad något i vuxen ålder. Jag grävde med våld och envishet ett potatisland, byggde en kompost. Spenderar vintern med Lena Israellssons bok Köksträdgården och John Seymour. Inser att vi väntar barn. Ingen annan än vi verkar förvånade.

2011

Fyller fyra odlingslådor, totalt 12 kvadratmeter, med riktigt dålig köpejord och lera från åkern. Grannen fräser upp en bit av gräsmattan där vi planterar squash. Potatisen växer så det knakar. Ungen föds. Skaffar tio uttjänta industrihönor och en ståtlig isbartupp. River upp köksgolvet, installerar ackumulatortank, bygger stolt och på egen hand ny köksinredning. Förläser mig på Eliot Colemans bok om vinterodling.

2012

Bygger ett växthus av byggplast.Odlar av outgrundlig anledning tomater upp och ned. Startar en blogg.  Lär mig slå med lie. Skaffar en slipsten. Glädjs åt att ungen vill vara med i odlingen. Läser allt jag kommer över om permakultur.

2013

Skaffar två grisar. Skaffar ett nytt, större, bågväxthus. Misslyckas fullständigt med kålen. Odlar tillsammans med Jakob och Clara potatis, bondbönor, korn och råg på deras åkerplätt. Total uppodlad yta är nu ungefär 1500 kvadratmeter. Börjar drömma om kommersiell odling tillsammans med Jakob. Slaktar två grisar. Gör korv. Plötsligt är vår egen mat oftast verkligen basen i vår matlagning. Ägnar vintern åt att läsa om grönsaksodling. Jordbruksverkets kurspärm om ekologisk grönsaksodling, boken the market gardener och Sustainable Market Farming. Planerar, planerar och planerar inför gårdsbutiken.

2014

Odlar tillsammans med Jakob grönsaker på knappt 0,2 hektar. Kålen blir gudomlig. Gårdsbutiken en succé. Köper fem griskultingar. Lär oss mycket om planering. Uppfyller våra ekonomiska målsättningar

8 reaktioner på ”utflyttarbrev – en skiss

  1. Vi har funderat på liknande system, i USA verkar det väldigt stort. Hittills har det känts som att vi hellre står för risken själva än riskerar att kunderna betalar för utebliven skörd.

  1. Jag tycker också om texterna du skriver! Det ska bli jättekul att läsa en längre text om era projekt i Åter.
   Jag tycker verkligen om din blogg överhuvudtaget. Jag läser även Claras blogg och fick en aha upplevelse när hon skrev om er öppnade gårdsbutik. Jag hade förundrats ett tag om att era bloggar verkade synkade på något sätt. Var det i själva verket du som var Claras man funderade jag på. 😉

 1. Ni har hunnit med mycket på fyra år. Det känns uppmuntrande när man går och klurar på när och hur man ska sätta igång med odlandet. Tack för en inspirerande blogg!

  1. Ja, vi har faktiskt hunnit en del och om det inte framgick av inlägget är jag ganska stolt. 😉 Tack för uppmuntran!

 2. Så jättekul det blir att få läsa om er i Åter! Det är min favorittidning alla kategorier!!
  Ni platsar utmärkt där.

Kommentarer inaktiverade.