öl från början?

Jag tycker som bekant om att förstå hur saker fungerar. Öl till exempel. Jag har bryggt fem sex satser med köpt malt, humle och jäst. Det blir gott, billigt och är ett trevligt, om än kladdigt, söndagsnöje.

Men jag är lite provocerad av att behöva köpa malt. Jag har bara gjort lite planlöst googlande i frågan men det tycks vara ganska noga med vilka sorter man använder. Har någon av mina läsare försökt odla korn och humle själv för ölbryggning? Dela i så fall genast med er av vad ni lärt er!

5 reaktioner på ”öl från början?

 1. 100% bonde bonden gör öl i nga avsnitt o om jag minns rätt på eget korn. Kanske man kan hitta igen vilken sorts det var.

 2. Jag tror inte sorten malt spelar så stor roll, det är mer hur du låter den vila och hur mältningen sker. Detta steg kan vara lite besvärligt att få till och levererar varierande resultat när det sker i hembryggarkretsar. Svenska hembryggarföreningen har bra läsning i sina forum. shbf.se

  Svensk vanlig trädgårdshumle, som man oftast stöter på, har oftast låg syra och passar sig ej till ölbryggning. Jag har själv beställt honplantor av aromhumle från tyskland. Det kan ta några säsonger innan den ger nog med skörd till en bryggning. Passa dig för att ha hanplantor i närheten, då blir det blommor istället för kottar. Frön till humle som passar sig till ölbryggning har jag ej hittat.

 3. Hej!
  Går själv i tankat om att odla lite korn och humle på den nyförvärvade fastigheten, för att kunna göra nån experimentbryggning i alla fall. Min tanke är att börja med lätt tillgängliga kommersiella sorter för att lära mig processerna mm, och inte “förstöra” fina utgångsprodukter. När man sedan snubblar över roligare sorter kan dessa börja fasas in i systemet.

  Tänkte försöka svara på några direkta och öppna frågor.
  Kommersiellt maltkorn sorter finns att få tag i via de stora utsädesförsäljarna (vikingmalt har en hel del för nordiskt klimat)
  Annars brukar vissa försäljningsställen för hembryggning ha omältat korn till salu, exv Maltmagnus för att hänga ut ett ställe.

  Det den danske tv-bonden odlar vill jag minnas hette “Erhard Fredricsen”, kan ha helt fel. Verkar vara 6-radigt vilket, vad jag förstått, kanske inte är helt optimalt med hänsyn till tanninurlakning, sockerutbyte mm. Men i värsta fall blir det ju öl av det 🙂
  http://beerticker.dk/bonderoeven-skal-brygge-oel-33363 (se även länk i artikeln)

  Humle finns som ovan nämnt på diverse tyska sidor, men även engelska. Sök bara på förslagsvis “hops rhizome” el “hopfen rhizome”.
  Att inte frö finns att för tag i är för att en frö förökad humleplanta blir en helt ny sort, därför delar man roten för att få en klon. Brukar därför säljas under plantans vilotid nov-apr ca.
  En svensk sort som är på tapeten just nu är Svalöf
  http://www.humletorkan.com/

  Kul och se om nån annan törs experimentera lite också.
  Lycka till!

Kommentarer inaktiverade.