Åter till självhushållningen

Alltihop började med självhushållning. Sedan kom gårdbutiken och försöken att tjäna pengar. Tes, Antites och Syntes. Nu är det dags att angripa självhushållningen på samma rationella sätt som vi arbetar med försäljningen. Alltså: hur mycket, när, hur och av vem? Hur kokar vi blåbärssylt på bästa sätt. Om vi vill dricka en pilsner om dagen och är typ tre vuxna behöver vi 360 liter öl. Med mina små satser innebär det att jag måste brygga minst var tredje vecka och det låter ju inte riktigt rimligt. Vidare: hur många morötter äter vi under ett år? Älgörten ska plockas till dricka i god tid innan den blommar ut.

Om jag med precision kan planera vad som ska odlas under året ska jag väl också kunna bestämma vad som ska ätas under tolv månader.

Här är en skissartad början till planering.

Öl
Vin??
Rökt skinka fryst
Pulled pork port. fryst i plastlådor
pulled chicken port. fryst i plastlådor
Köttfärslimpa port. fryst i plastlådor
Köttfärssås port. fryst i plastlådor
Korv???
Syrad skinka
Sidfläsk
Odlat, bearbetat
Torkade äpplen burk
Äppelmos burk
Rabarbermarmelad burkar
Jordgubbar sylt
Surkål, vitkål
Surkål, rödkål
Bönor syrade
Ketchup
Chili torkad
Vinbärsgele
Krusbärsmarmelad
Äppelmust
Cider???
Odlat, färskt
Morötter i jordkällare
Rödbetor i jordkällare
Vitkål i jordkällare
Potatis i jordkällare
Kålrot
Kålrabbi
Odlat, fryst
Frysta grönsaker fryst
Spenat fryst
Broccoli fryst
Blomkål fryst
Bondbönor frysta, förvällda
Jordgubbar fryst
Skogen
Kantareller torkade
Hjortron fryst
Hjortron sylt,
Lingon sylt
Älgörtsdricka flaska, svalt
Blåbär frysta
Blåbär Sylt
Kryddor???
Pesto
Kött
Griskött, blandat
Lamm???
Nöt???
Älg???