oäten skörd

 

 

Att odla sin egen mat är ganska lätt, att lagra den lite svårare och att faktiskt äta upp den nästan omöjligt. Åtminstone känns årets skörd av vintersquash ganska övermäktig.

Grundproblemet är att det inte är gott. Förra årets betydligt blygsammare skörd gick åt men det kanske var nyhetens behag? Nu har vi så mycket lagrat att vi borde äta squash en gång i veckan fram till sommaren och det känns minst sagt motigt.

IMG_6566

Tips på lättlagade (och goda!) vardagsrecept mottages med tacksamhet!

 

16 reaktioner på ”oäten skörd

 1. Gratäng?
  Tillsammans med lök, krossad tomat och lite kryddor.
  Gärna fetaost på toppen även om det är svårare att hitta i din självhushållning 🙂

  Det går säkert att skala/strimla dem till någon sorts nyttig spagetti istället för den man köper på affären.

 2. Ljus squash kan man använda i både sockerkaka som gör den saftig…. samt i vid brödbak. Är det däremot pumpa med lite fastare ‘kött’ så är det soppa (endast med chili, salt och citronsaft) – ett tips. Ytterligare en smakförhöjare = lite kokosgrädde o rostade pumpafrön.
  Jobbade för länge sedan på en ekogård i södra Frankrike, där varje nattamat var denna enkla soppa, alternerande med fransk potatissoppa (med lite purjolök). Varje kväll innan vi gick o la oss, mättande, lättsmält och gott.
  Jag har också kvar en hel del pumpor, så denna soppa o andra pumparätter blir det fram till sommarn. Riven pumpa kan användas i kaka! Googla!
  Numera tycker jag att pumpa är jättegott! En snygg liten pumpa är dessutom oftast passande ‘istället för blomman’ till kompisar!

 3. Tips – satsa på sorten UCHIKI KURI som håller bra, väger mellan 1-2 kg, och den behöver inte skalas, skalet löser upp sig da man mixar. God smak. Jag ska själv avveckla de andra sorterna, förutom gul o grön sommarsquash räcker det ha UK.

 4. Har kommit fram till samma sak och har en kvar. Tänker prova gratängen och soppan ovan och efter det tror jag att jag odlar till hönsen snarare än till oss själva ifall jag inte är omvänd.

 5. Ha – går helt säkert att torka och ha med som snacks på fjället…
  Nej men, eftersom min far brukar prångla ut kassar med alla möjliga grejer har jag lärt mig att det oftast funkar bäst att använda det som smakar trist för att dryga ut sånt som är godare.
  pumpa och squash är grymt att blanda i kak- och brödbak – ta ett recept med morötter och byt mot pumpa. Och finfördelat gör det köttfärsbiffarna/limpan saftiga – hoppa över vätskan i färsen och ta dubbelt med riv. Blanda med rotsaker och ägg och stek som plättar/biffar – är med gräddfil/bacon.Kör i lite i en gräddig och ostig potatisgratäng. Kort och gott blanda med allt möjligt annat som smakar gott…

 6. Ett suveränt tips, har provat torka pumpa nu. Den består av mycket vatten och sötma.. det blev krispigt söta snacks som påminner om mangochips. Bästa resultat genom att skära i 2 mm tunna skivor. 50 grader ugnsvärme. De krymper väldigt och som sagt jättegoda. Ska fortsätta att torka, då hinner jag säkert äta upp alla för eller senare.

  Det ser dock ut att Albin har skördat squash (viss skillnad mot pumpa som också kallas för vintersquash) Vissa squashsorter har någon bättre hållbarhet men dessa blir inte godare med vinterförvaringen, lite fadd i smaken eller beska. De gula riktiga ‘butternut’pumpor behöver förkultiveras för våra norrländska somrar,näxa intill näringsrik varm kompost, t.o.m. ligga under duk i början och behöver en hel del send´sommarvärme. I förfjol vart det inte mycket skörd, förra sommarn relativt bra. U.K. är den bästa!

 7. Nomenklaturen är inte helt enkel i Cucurbitasläktet!

  Sorten på bilden är Rondini. Den tillhör Cucurbita pepo, precis som “vanlig squash” men Runåbergs listar den bland vintersquasharna men nu när jag dubbelkollar ser jag att Lindbloms inte gör det.

 8. Vi brukar, som någon sagt tidigare, använda till bakning för att få saftigare bröd.
  Brukar också koka och ha som utfyllnad i släta soppor (som mixas). I både potatis- broccoli- och pumpasoppa fungerar det utmärkt. Säkert i andra soppor också 🙂

 9. Dela, gröp ur kärnhuset. Fyll med köttfärs, blandad med ägg, lök, vitlök salt och peppar . Lägg på överdelen. Bakas i ugn 200 grader tills den är mjuk. Skär i skivor och servera med citronsås. Åt jag första ggn i Grekland 1977 och har sedan dess gjort den flera gånger.

Kommentarer inaktiverade.