Korntröskning

 

I år odlade jag spannmål för första gången. En sak har jag lärt mig: att odla spannmål är lätt, att skörda, tröska och äta spannmål är svårt. Havren tröskade jag redan i höstas men kornkärvarna har fått ligga i vedboden och vänta. Idag började jag experimentera med tröskningmetoder. Jag lade en pressenning i släpvagnen och en skyffel med kort skaft. Det var ett bra sätt att avreagera sig och – faktiskt – kornet blev tröskat.

IMG_6528 IMG_6549

Kvarvarande halv siktade jag bort i en brödback.

IMG_6555

IMG_6555

Sedan rensade jag genom att lyfta kornet med skyffeln och släppa det ner på pressenningen. Det blåste ganska friskt idag så småskräpet blåste iväg över tomten medan de tyngre kornkärnorna föll ned på pressenningen igen.

IMG_6557

 

Det är fortfarande inte helt rent men den sista rensningen tänker jag göra när allt är tröskat. Om vädret tillåter hoppas jag ha hela skörden tröskad nu under julledigheterna.

IMG_6562

7 reaktioner på ”Korntröskning

 1. Tänkte bara tacka för en intressant och välskriven blogg om mycket av det som jag också gör och funderar på. Jag skålar för många spännande inlägg under 2014. Gott nytt år!

  1. Lyckas jag genomföra (eller misslyckas med) de planer jag har för året tror jag det blir mycket att skriva om. God fortsättning!

 2. Tackar också för din blogg. Riktigt intressant att läsa hur ni löser olika saker alltid lärorikt att se hur andra gör och hur det fungerar.
  Gott nytt år på er.

 3. Instämmer helt! Just detta med spannmål följer jag med särskilt intresse. Precis som du säger, det där med odling är en sak, men sen ska ta vara på det också. Jag surfar tröskverk på blocket ibland…

 4. Roligt att hitta er blogg!! Hade samma problem med min senapsskörd 2012. Växte jättebra men ett elände att försöka tröska och få rent utan maskin. Vet en bonde som har ett gammalt handvevat tröskverk stående som prydnad i butiken, kanske man skulle försöka övertala honom att sälja…

 5. Kul att du hittat hit – jag har följt din blogg ett tag, så att säga på avstånd.

  Jag har goda förhoppningar om att få tag på ett äldre tröskverk med elmotor till nästa år. Hur mycket senap odlade du?

Kommentarer inaktiverade.