Kornåkern

 

 

Grisarna som bor hos oss äter korn. Ett kilo om dagen var ungefär. Ett halv ton var innan vi slaktar dem till hösten. I Västerbotten var hektarskörden av korn 2400 kg/ha. Det innebär att våra två grisar behöver ungefär en hektar kornodling.

Vi delar vårdnaden om grisarna med en grannfamilj. Dom har nyss köpt en liten åkerplätt bredvid huset och där har vi nu byns minsta kornåker. 400 kvadratmeter, 0,04 ha. Åkern är en gammal vall som plöjdes förra midsommaren. Det har hunnit växa upp en hel del fibblor (grisarna gillar dem!).

IMG_3794

Med min nya tvåhjulstraktor (våga inte kalla den jordfräs!) tog sådden inte mer än några timmar. Jag drog igenom fältet kors och tvärs med först fjäderharven och sedan harven. Det luckrade jorden till en dryg decimeters djup och det mesta av ogräset drogs med.

IMG_3806

IMG_3797

Sedan gick vi över fältet med såmaskin. Vi satsade på en dryg decimeter mellan raderna – tiden får utvisa om utsädesmängden blev rätt. Egentligen borde kanske sådden vältats efteråt men det hade vi inte något redskap för. Såmaskinen myllar fröet ganska bra så det ska förhoppningsvis räcka.

 

IMG_3825

I ett hörn bredsådde vi svarthavre.

IMG_3815