Nya hus 1. Hönshus

IMG_4069

Sakta men säkert tar det nya hönshuset form. Vi har hittills haft hönsen i en mindre bod som vi gjorde i ordning för två år sedan. Från början hade vi tio hönor och tuppen stig-jerker där men allt eftersom har några dött och några kommit till men totalsumman har hållit sig ungefär lika. Det är utrymmet som begränsat flocken. Tio höns har vi haft på fyra kvadratmeter. På vintrarna, när de inte velat gå ut, har det känts väl trångt och instängt trots att våra 2,5 hönor per kvadratmeter är betydligt generösare än den ekologiska hönans 6 höns per kvadratmeter eller de nio konventionella hönorna som ska trängas på samma yta.

Vår flock har gett oss lite mer ägg än vi kan göra av med själva men inte alls så mycket som vi kunnat sälja. Efter att ha sagt nej till ivriga köpare tillräckligt många gånger har dom nästan slutat fråga. På sikt hoppas vi kunna ha drygt tjugo hönor och tre-fyra tuppar och förhoppningsvis ett stadigt överskott att sälja bort.

Nu inreder vi en större bod. Väggarna ska spånisoleras, golvet kläs med begagnad plastmatta och fasaden är nyss målad med slamfärg. Förhoppningsvis blir allt lite bättre, lite större och lite rationellare när hönsen får flytta in här.

IMG_4066

IMG_4068

 

Det gamla hönshuset får några goda vänner ärva.