Såmaskin

Att så morötter för hand är ett elände. Några meter brukar jag lyckas hålla koncentrationen uppe innan jag börjar strössla ut dom små fröna långt mycket tätare än jag tänkt. I år använder jag en metod jag lärde mig av en släkting på min mors sida. Jag har kapat ner spillvirke från ladugården i enmeterslängder. Sen har jag borrat fördjupningar med två och en halv centimeters avstånd. Sedan kan jag i lung och ro peta ner ett frö i varje hål inne vid köksbordet. Bra ljus och vindstilla. Jag brukar använda mig av en sådosa och en vass kniv för att portionera ut fröna.

IMG_3792 IMG_3791

 

Sedan är det bara att ta med träpinnarna ut och tippa ut dom i jorden. Visst kommer det bli en del luckor där något frö inte grott – men hellre det än det tröstlösa gallrandet.

 

IMG_3697

Visst går det kanske fortare med en riktig såmaskin men jag har utan större ansträngning sått sextio radmeter med den här metoden nu under våren.  Självklart kan samma metod användas för andra frön. Ska de sås glesare kan man använda bara varannat eller vart tredje hål.