Hur vi lyckats med kålen

När vi öppnade gårdsbutiken förra helgen fick vi mycket uppskattning för vår fina kål. Många har haft problem med kålmal i år och flera berättade att hela skörden var uppäten. Så här gjorde vi:

Fina plantor

IMG_7653

Vi sådde plantorna i början av juni och planterade ut dem kring midsommar. Plantorna var jämnstora och friska. Jorden var välgödslad med gammal kogödsel en granne haft liggande sedan de slutade med korna.

Täckning

IMG_7847

Direkt efter planteringen täckte vi plantorna med fiberduk. Vi har använt en lite tjockare duk (22g/m2) av bättre kvalitet. De billiga konsumentdukarna bryts fort ner av solens UV-strålning och sprids i små flarn för vinden. För att förankra dukarna har vi använt sandsäckar av polypropylen. Tidigare har vi täckt med jord men sandsäckarna är mycket smidigare att arbeta med.

Biologisk bekämpning

IMG_7888

 

Trots duken insåg vi rätt snart att vi hade en del kålmal på plantorna. Efter att ha rådgjort med mer erfarna kollegor beslöt vi oss för att spruta kålen med Turex. Det är ett biologisk bekämpningsmedel som är godkänt i KRAV-odlingar. Det innehåller sporer från Bacillus thuringiensis och proteinkristaller som verkar i larvens mag- och tarmkanal. Larverna får i sig produkten genom att äta av de behandlade bladen. Behandlingen har vi upprepat ett antal gånger under sommaren. Det kan vara lite knepigt att hitta bra tillfällen att spruta. Medlet bryts fort ner av solens UV-ljus så det är bäst att spruta när det är molnigt eller på kvällen. Det ska inte heller vara för kallt. Vid temperaturer under tolv grader håller sig larverna passiva och äter inte av plantorna. Och då får de inte heller i sig av medlet. Regn spolar förstås bort medlet. Och själv ska man ha tid och lust. Att spruta turex är nästan tråkigare än att rensa ogräs. 

Helst skulle jag vilja slippa både den oljebaserade duken och den biologiska krigföringen men bättre än så här lyckas inte den ekologiska grönsaksodlingen än. I år har angreppen av kålmal varit riktigt stora och jag tror att nästan hundra procent av den kål som faktiskt skördas i år har sprutats med turex. Resten är uppätet.

IMG_7850

Turex säljs i enkilosförpackningar. De finns även i små konsumentförpackningar under varunamnet LarvSkydd. Kilopriset är det femdubbla men om man inte har så många plantor kanske det ändå blir billigare. För den som är intresserad finns mer information och produktblad på Nordisk Alkalis hemsida.

2 reaktioner på ”Hur vi lyckats med kålen

Kommentarer inaktiverade.