Att sälja sig och sin mat

När vi öppnade gårdsbutiken satte vi priset ungefär efter vad ekologiska grönsaker kostar i affären. Det resulterade i att många häpnade över hur billigt det blev när skulle betala.  Jag tror inte att folk i allmänhet betraktar ekologiska grönsaker i mataffären som billiga och jag har lite svårt att förstå varför de inte uppfattade även våra grönsaker som dyra. Delvis kanske det kan förklaras med olika syften med inköpen. Till gårdsbutiken kom de för nöje och njutning, till mataffären går de av nödvändighet. Många köpte ganska små mängder av varje grönsak. Typ 200 gram morötter eller fyra tomater. Troligen uppätet innan man ens hunnit hem. Alltså: de handlade mat för att njuta, inte för att leva.

Våra tomater är som godis och morötterna bättre än chips. De tål verkligen att njutas av. Men grunden för vårt odlande är en vilja att framställa mat till oss själva och andra som är nyttig och som mättar magar. Och för att bli mätt krävs mycket mer mat än vad de flesta köpte förra helgen. På sikt hoppas jag vi kan hitta kunder som vill göra vår mat till en avgörande del i kosthållningen. För att nå dit måste vi vara medvetna om hur vi paketerar våra produkter – både bildligt och bokstavligt. Gårdsbutiken ger oss fantastiska möjligheter att träffa våra kunder, höra vad de tycker om våra grönsaker, ge något tillbaka till byn och få direkt avsättning för det vi skördat. Men på sikt kanske den inte är vår enda försäljningskanal.

5 reaktioner på ”Att sälja sig och sin mat

  1. Tack för att vi får del av ditt resonerande omkring matodling/försäljning. När man odlar i liten skala, som vi gör, så kan man förundras över att maten är så pass billig (i butiken) som den är (speciellt icke-ekologisk mat. Har ni tankar på att kunna “leva på” matproduktionen/försäljningen? Har ni funderat på “torgstånd” inne i Umeå? En hel del extrajobb, men fler kunder och ändå “egen vinst”? De flesta gårdsbutiker, som vi besökt i sommar, verkar satsa på fler produkter (t.ex. marmelader, saft, kompletterat med andra inköpta produkter, böcker, osv). Intressant!

    1. Grönsaksodlingen kommer aldrig bli en heltidssysselsättning hela året men vi vill ha betalt för det arbete vi faktiskt lägger ner. Åtminstone på sikt. Visst har vi funderat på torg och marknader. Det har ju både för och nackdelar. Förädlade produkter blir genast lite besvärligare med livsmedelsreglerna.

  2. Håller med ovanstående! Jättekul att få följa medi grönsaksodlingen för oss som är väldigt småskaliga men drömmer om mer 🙂 Ett tips för inspiration är http://www.minfarm.se/ som visar på ett smart och spännande sätt att sälja utan onödiga mellanhänder.

Kommentarer inaktiverade.