bönfrossa

IMG_8025

Lagom till att gårdsbutiken öppnade har våra skär- och brytbönor börjat spruta ut baljor. De gröna brytbönorna kallas även Haricots verts. De äts förvällda i sallader eller till kött och fisk. De gula vaxbönorna har ungefär samma smak och användning.

Det gäller att hänga med om man ska hinna skörda innan de är förväxta. Helst skulle vi plocka varannan dag men vi nöjer oss med två gånger i veckan. Den ena gången går skörden till gårdsbutiken och den andra till oss själva.

IMG_8027

 

Idag plockade jag nästan två kilo bönor för syrning. Jag förvällde bönorna, lade dem på glasburkar och fyllde på med saltat vatten (drygt två matskedar till åtta decileter vatten). Nu ska de få stå i rumstemperatur i två veckor. Sedan lovar jag att berätta hur det smakar. Ett halvkilo fick inte plats i burkarna så de fick åka in i frysen.

IMG_8019

5 reaktioner på ”bönfrossa

 1. Två veckor i rumstemperatur är inget jag skulle rekommendera! då kan det blir för illa med syrning/nedbrytningen!… Min erfarenhet är att en vecka räcker eftersom det är sommarvärme… sen tre veckor i kyltemperatur innan de är goda att äta. Syrningen går bra med förvällda o frysta bönor ssenare när du hinner. Blanda gärna i passande kryddor o lök!

 2. Två veckor kommer från Karin Bojs bok “syra själv”. Bra tips om att frysa föst. Jag funderade faktiskt på det idag men ville inte chansa. Å andra sidan är det besvärliga att skörda och ansa bort fästet (eller ska man strunta i det?). Att lägga i burk och hälla vatten över är inte så betungande.

 3. Kan meddela att för den kräsna är vaxbönor och haricots verts inte riktigt detsamma. Haricots verts är inte gott, vaxbönor jättegott! Obegripligt men sant.

 4. Jag fick lära mig att späda(!)gröna brytbönor kallas i köksspråk för haricot vert, (obs ej förväxta). Som späda är de riktig goda o frysindustrin har lärt folket att prova färska gröna haricots. Skärbönor är de gröna platta bönor,de skär man i mumsbitar innan tillagning, med sneda snitt. Skärböna används mest i grytor, sällan solo. De fungerar bra i mjölksyrning, de saknar lite av brytbönas finare arom, och i syrning blir de bara godare. Den gula vaxbönan ska vara utfärgat, är en riktig superfin delikatess. Finns aldrig i frysdisken eller handeln så våga ta extra betalt för denna läckerhet! Just nu har vi ett fantastiskt bön-växt-väder.

 5. Hejsan,

  ser att du odlar en del.
  Jag har 400kg Benmjöl liggandes.
  Är det ngt du skulle vara intresserad av?
  14.3%fosfor
  30%Kalcium

  Svara till min e-post är du snäll

  Mvh J,

Kommentarer inaktiverade.