Vårvinter

När jag vaknade i morse visade termometern –23C. På förmiddagen for jag och ungen på skidtur – vindpackad snö och klarblå himmel. Sedan spenderade jag dagen i växthuset med årets första förkultivering. Där var det solvarmt efter dagens gassande och jag kunde arbeta i bara skjortan. Kontrasterna är stora, så här på vårvintern.

Jorden består av såjord blandad med förra årets kompost. Nytt för i år är dom små micro-jordkuberna. Pressverktyget stämplar ut tjugo sådana här små block. När de grott får de fortsätta växa i en tvåtumskub.

 

Nu på kvällen har jag suttit i köket och pillat ner frön till purjolök, vintersallat, persilja och vinterportulak.

6 reaktioner på ”Vårvinter

    1. Ärligt talat är jag lite besviken. Det är förfärligt besvärligt att hålla bra fuktighet i de små kuberna. Jag kommer nog använda dom ganska sparsamt. Kanske för att förså t.ex. vintersallat att plantera ut direkt i mikrokuben.

      Jag fick ett mail från lyckliga fåret att de tagit hem maximakaren också som är fyra tum. Den är rätt dyr men jag är ganska sugen. Då skulle jag slippa plantera om tomaterna i kruka. För ett krukfritt odlande!

  1. Har själv två märkesdagar. Vårdagjämning sallatfrösättning. Höstdagjämning skördetid av morötter. Måste väl vara bättre med plantlådor som är enkel att stapla,hantera och vattna.

  2. Ja, det är det nog. Under vintern tänker jag bygga trälådor som passar i storlek till kuberna som går att stapla och har tre sidor så att det är enkelt att “skjuta” ut plantorna över kanten utan att behöva lyfta dem.

  3. Kuber? Ser inte fördelen. De torkar väl ut fort eftersom de inte är omslutna. Jag använder gamla släta skogsplantlådor Använder plastbackar avsedda för grönsaksskörd att bära och hantera plantlådorna. Driver upp mellan sju till åttatusen sallatsplant på det viset.

Kommentarer inaktiverade.