Kastade tärningar

Vinterns planernade är över och fröbeställningarna ivägskickade. Här om dagen kom ett stort paket från Lindbloms frö. Förutom massor av portionsförpackningar kom det några större påsar. Som det här med 1000 bondbönor. Bondbönor var en av förra årets stora framgångar och i år har jag bestämt mig för att satsa ordentligt. Förhoppningsvis har jag till hösten bondbönor både till oss och till grisen.

Sverige är långt ifrån självförsörjande på protein och importerar stora mängder sojabönor till foder. Det är både ohållbart och riskabelt. I södra Sverige pågår försök med inhemsk produktion av sojabönor men här i norra Sverige är bondbönor ett mer realistiskt alternativ.

2 reaktioner på ”Kastade tärningar

 1. Vet du om man måste koka bönorna innan man kan använda det som gris- eller hönsfoder? Kan man även använda bönskidorna? Bondbönor ger ju så himla mycket “extramaterial”. Man kan ju i och för sig slänga det på komposten men om något djur kan äta det så är det väl bättre.

 2. Hej Anya.

  Kort svar: nej, det vet jag inte.

  Långt svar: det här har vållat mig ganska mycket huvudbry. Bäst vore väl om jag kunde – i god permakulturanda – släppa grisen direkt i bönlandet. Går inte det tror jag det lättaste är att torka bönorna, tröska och krossa dem.

  I kommersiell odling använder man åkerböna, en mindre bondböna. Jag är ingen expert på området så ta vad jag säger med en nya salt. Det verkar vara ett problem att halten av tanniner är relativt hög vilken kan minska upptagningen av protein. Jag har sett rekommendationer på max 10-15% inblandning av åkerböna i grisfoder.

  Här är en länk med mer information:
  http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/vaxtodling/VOD23/VOD23AI.HTM

  När det gäller höns tror jag ungefär detsamma gäller. Jag har försökt ge hönsen skidorna men det har dom inte varit så sugna på.

  I boken GROW BIOINTENSIVE som jag skrivit om här på bloggen talar författarna sig varma för just bondbönor. De lägger stor vikt vid kolrikt material just att kompostera och menar att bondbönor har en bra produktion både av kalorier till människor och kol till komposten. Det är en läsvärd bok!

  Det här blev du nog inte så mycket klokare av!

Kommentarer inaktiverade.