tröskningsexperiment

 

Idag har jag försökt tröska svarthavren. I brist på bättre fick en gammal soptunna agera tröskverk. Runt den band jag en presenning.

IMG_6234

Sedan tog jag en kärve i taget och vispade runt för glatta livet där nere. När kärvarna var snygga och jämna gick det riktigt bra men i när stråna låg i oordning var det kämpigare.

IMG_6244

 

Kvar i botten blev kärnorna och – en hel del ax med kärnor kvar.

IMG_6237

 

Då tog jag fram en borrmaskin med blandarstav – en sån där man blandar färg med – och körde på lägsta möjliga hastighet. Med lite övning gick det att få hela massan att snurra inne i soptunnan. Kärnorna slungades utåt och skrapades av mot sträckmetallen. MacGyver skulle varit stolt över mig.

IMG_6248

Tyvärr var det nästan vindstilla så det var inte helt lätt att rensa. Avkastningen av våra tjugo kvadratmeter är väl inte överväldigande. Tre-fyra gånger utsädet skulle jag gissa.

Nu väntar kornet och av det har jag betdligt mer. Fortsättning följer.

IMG_6255

2 reaktioner på ”tröskningsexperiment

  1. Nå. You live. I learn. Jag vet inte om avkastningen hade varit så värst mycket bättre med traditionell slaga. Jag har testat att tröska korn med slaga och det vart då mer svett än mat. Kan problemet vara att man förväntar sig för stor avkastning?

Kommentarer inaktiverade.