sutterängkompost

Läget är oförändrat. Snön ligger som ett hån över markerna. I väntan på bättre tider tänker jag berätta om min kompost.

Komposten var det första jag ordnade när vi flyttade hit. Den består av två behållare på vardera en kubikmeter och byggt av virke från ett trädäck vi rev. Behållarna är nedgrävda i en slänt så när man fyller på komposten gör man det uppifrån. Det är lätt att tippa i från en skottkärra. När det är dags att köra ut komposten till landet ställer man skottkärran nedanför slänten istället och lastar i. 

 

Jag har inte använt komposten som jag tänkte när jag byggde den. Det mesta “gröna” hamnar direkt på landet. Gräsklipp använder jag som täckmaterial i odlingslådorna. Rabarberblad, potatisblast och annat grönt som vi inte äter slänger jag också direkt på landet. På höstarna har jag krattat ihop löv och täckt jorden med. Istället är nu komposten fylld med matrester och strö från hönshuset. Det har varit några skator och dragit i matresterna. När jag får tid ska jag bygga ett råttsäkert lock.

 

 

2 reaktioner på ”sutterängkompost

  1. Jag hittade det här inlägget från ditt senaste inlägg om den nya komposten. Jag blir lite nyfiken när jag läser att du kastade blast & blad direkt på landet – hur tyckte du det funkade? Hindrade/kvävde det ogräset något? Jag har själv en kompost, men har inte riktigt fått nån rutin på hur jag ska få den att funka, så jag tar gärna emot tips! Bor i Holmsund, så jag har ju hyfsat samma klimat som du…

    1. Blad fungerar bra att lägga direkt i landen. De bryts ner snabbt, kväver kanske lite ogräs och hjälper till att hålla jorden fuktig. Gräsklipp och salladsblad är ju ungefär samma sak i komposthänseende. Kött är kanske inte så lämpligt att lägga direkt i landet om man har grannar och större rotsaker tar tid att brytas ner. Sånt brukar hönsen få hos oss.

Kommentarer inaktiverade.