Stora fröpåsar

Idag fick jag några rejäla fröpåsar. De innehåller 75 kilo naket korn.

IMG_7267

Korn är ett sädesslag som är passar bra i det västerbottniska klimatet. Det är tåligt och det hinner mogna under vår korta säsong. Att odla korn är lätt men att skörda kan vara lite knepigt om inte är van. Förra året slog vi med lie, band kärvar och lät dem torka ute. Ännu värre är det med tröskningen och riktigt eländigt är det att skala kornen. Kärnorna är omgivna av ett hårt skal som man måste lyckas avlägsna på något sätt. Efter mycket experimenterande lyckades jag ganska bra genom att använda en vanlig hushållsmixer men det var långsamt och omständligt.

IMG_7269

Naket korn har till skillnad från det korn som odlas idag löst sittande agnar som faller av redan vid tröskningen. Det sparar mycket arbete. Jag hoppas att det nakna kornet, eller himmelskornet som det också kallas, kan bli ett alternativ till importerad pasta och ris.

4 reaktioner på ”Stora fröpåsar

  1. Låter spännande. Hoppas att du rapporterar resultatet. Jag är också intresserad av möjligheterna till lite mer självförsörjning. Var beställer du utsädet?

  2. Inger: Jag tycker också det är spännande! Självklart återkommer jag med rapport.

    Jag hittade det i Hälsingland via en annons på föreningen allkorns hemsida. Osäker på om det finns mer hos samma odlare…

Kommentarer inaktiverade.