kampen om tiden

Nu har jag på allvar börjat använda bredgrepen. Idag djupgrävde jag bönlandet. Det tog drygt tre timmar, området är 40 kvadratmeter och jorden ganska tung. Alltså lite drygt 10 kvadratmeter i timmen. Är det fort eller långsamt? Som vanligt är svaret: det beror på. På vad man jämför med och vad man räknar.

IMG_7288

Jämför man med en traditionell djupgrävning är det snabbt. Jag gissar att det skulle tagit fyra-fem gånger längre tid att göra det för hand. Bredgrepen sparar mycket energi eftersom jag inte behöver förflytta någon jord. Jämför man istället med ett traktorburet redskap är det mycket långsamt om man enbart ser till kvadratmeter per timme. Jag gissar att det finns redskap som kan luckra jorden femtio centimeter ner. De arbetar säkert minst hundra gånger snabbare än jag med min bredgrep.

Men traktorn som behövs för att dra ett redskap genom jorden så djupt är stor och tung. Den kommer vara dyr, den kommer dra mycket bränsle och den kommer packa jorden samtidigt som den luckrar. Har det betydelse när man räknar och ska avgöra vad som är mest effektivt? Och mina nya armmuskler – ska de räknas? Tystnaden? Alla kvickrötter jag kunnat plocka undan medan jag arbetade? Ska all tid jag måste lönearbeta för att ha råd med traktorn räknas in?

Tack och lov är beslutet än så länge enkelt för oss eftersom vi inte äger någon fyrhjulig  traktor!

En reaktion på ”kampen om tiden

  1. Vilken utmanande bra uppgift ni har med djupgrävandet. Den absoluta fördelen är att det blir en luftning i jorden utan att skapa skikt. Det blir tydlig skiktning då man plöjer (kallas p-sula), harvar eller fräser jorden. Nu är det upp till maskarna att dra ner organisk material som läggs ovanpå – för du luckrade utan att mylla ner? Nedmyllning av kompost fungerar ju bättre vid fräsning. Men – maskinell sönderdelning när kvickrot finns kan vara förödande. Maria på Älvåkern gjorde ett fantastiskt bra bekämpningsarbete förra året.
    Allt har sina för- och nackdelar, men tystnaden och arbetande muskler är det bästa!
    Du inspirerade! I år djupgreppade jag endast mina odlingslådor, jorden är ju lucker på armlängs djup, maskarna behövde bara lite friskluft.
    Nästan inget ogräs har grodd de senaste veckan under duken. Löken är satt, sådden nu närmast.

Kommentarer inaktiverade.