För någon vecka sedan hittade vi en höna på sjutton ägg i vårt garagetält. Några stora förhoppningar om att hon skulle lyckas kläcka fram något levande ur dem hade vi inte så vi blev rejält förvånade när hon en vacker dag kom spatserande med tio små pipande kycklingar efter sig!
I år har vi fått lite knappt sex ägg om dagen från våra höns. Det är på tok för lite. Men några har ruvat, några har varit för gamla, några har varit för unga. Och så vidare. Inför nästa år har vi funderat hur vi kan utöka äggverksamheten. Efterfrågan är det verkligen inte brist på och det är tråkigt att behöva säga nej till ivriga kunder.
Tyvärr blev vi lite avskräckta när vi började räkna på ekonomin. Exempel: trettio värpande höns som lägger 250 ägg om året ger 7500 ägg. Lyckas vi sälja dem allihop för 4 kronor styck blir det en intäkt på trettio tusen. Gissningsvis behövs minst tio tusen för att bygga burar och hus till dem och foder går säkert på femton. Då blir det fem tusen över kvar för ganska mycket möda.
Hej! Vi går i “skaffa höns tankar” men jag har kallt räknat med att man kan odla en del foder själv, typ majs, korn, solrosor(?) osv. Visst det är ju lite jobb med det också så klart:-) kan inte du sammmanfatta era erfarenheter med höns so far? (Kanske redan har gjort det?). Det hade varit kul att se lite hur ni har tänkt med hönsgård och sånt. Även själva liv och död situationerna som man inte kommer ifrån när man har djur, hur funkar det?
Tack för en bra och inspirerande blog!
Man kan även räkna in förtjänsten att hönsen ger bra med gödsel om man kan ta tillvara den. Att ha den i stor hägnad, kanske ett flyttbar sommarhus så är de superbra på att ta rätt på allt som vill grönska där, de sprätter upp översta jordlager. De skiter bäst på natten och lägger helst ägg på förmiddagen. Vill man ‘släppa ut’ dem på frigång kan de göra det på sena eftermiddag. Det blir mindre hönsskit på gräset och inget sprätt i nysådda land. I Västerbotten är det svårt att odla kraftfoder. Torkade nässlor kan smulas i helkorn – de älskar att picka upp grönt. Alltså mycket pengar finns i den kraftfulla hönsdyngan! Hela animalieproduktion har ju urartat: att maximera intäkter snabbt nog – med minsta kostnader (full äggläggning på sojaprotein. Sen tar livet slut för alla hönsdamer (alla byts ut samtidigt) när ekvationen inte går ihop. Frysta kycklingar har bara levt i sex veckor under en extrem gödning, därför ar det den billigaste restaurangmat….
Susanne, Min poäng var att det företagsekonomiskt känns svårt att räkna hem halvstor (halvliten) produktion. De fasta kostnaderna per ägg blir helt enkelt väldigt höga. Särskilt om man ska räkna in sin egen arbetstid.
vi har inte gett upp än och funderar vidare. Ska det fungera gäller det att vi kan komma igång utan stora investeringar.
Jakob, tack för din kommentar! Vi har inte lyckats odla särskilt mycket foder själv till hönsen. Spannmål brukar gå att få tag på ganska billigt om man hittar en snäll bonde. Kraftfoder är svårare.
Även om jag har svårt att få ihop kalkylen krasst ekonomiskt rekommenderar jag verkligen alla som har möjlighet att skaffa en flock på 8-10 hönor och en tupp för självhushållning.
Det finns förstås en del spridda texter om hönsen på bloggen men inte någon bra sammanfattning. Det får jag fundera på!
Hej! Kul att läsa om era funderingar. Vi har haft höns i två års tid nu. Började med en liten flock på 1 tupp + 5 hönor (Åsbo). Vi roade oss att räkna ut äggkostnaden, vilken blev enormt hög, eftersom vi byggt ett hönshus. Allteftersom sjunker nu “äggpriset”. Bortser man från “vinstintresse” i pengar, så är det ändå en otrolig glädje med egna höns. Vi har mest köpt vete från snälla grannar. I övrigt gett dem olika matrester. Ibland får de ströva runt fritt (utanför hönsgården). Någon tupp har fått bli till “hönsgryta” och buljong. Hönsgödsel gör att det äntligen börjar bli fart på odlingarna. Tillfredsställande motvikt till Industrihöns! Följer din blogg och ditt funderande/planerande/verkställande med intresse!