Någon jävla ordning (del 2)

 

20022016-IMG_0085

Även i  det inre livet städas. Med kontorsjobb, grönsaksföretag, familj, hus och hem blir det ganska rörigt i huvudet. För att råda bot på det problemet försöker jag praktisera GTD-metoden. GTD, Getting Things Done, är ett system som lovar “stressfri produktivitet”. Det vet jag inte om jag tror på men det tycks faktiskt hjälpa mig hålla ordning på tankarna.

Det finns några miljoner appar, molntjänster och program för att implementera GTD. Jag har provat de flesta men har nu gått tillbaka till ett helt pappersbaserat system.

Ena halvan av metoden är den lilla ljusa anteckningsboken. Det är min “Inkorg”. Där skriver jag en rad så fort jag kommer på något som borde göras, undersökas, läsas eller kommuniceras. Det ska vara så lite motstånd som möjligt att få ner tankarna på papper så oftast skriver jag bara ett ord eller två om det räcker för att minnas vad det handlar om.

Ungefär en gång i veckan går jag igenom vad som fastnat i inkorgen. Somligt har jag redan hunnit uträtta och det kan strykas direkt. Det som är kvar förs in i A5-pärm. Tricket i GTD är att formulera det som ska göras i genomförbara steg. Om målet är att “Laga bilen” gäller det att bryta ner det till ett konkret och genomförbart nästa steg. Till exempel. “Pröva att ladda batteriet”.

Uppgifterna delar jag sedan in efter kontext. Hushåll, vid datorn, på kontoret, handla i stan är några av de kontexter jag använder. När jag sitter i bilen vid det externa köpcentret har jag ju ingen nytta av att se vad jag ska göra hemma vid skrivbordet men jag vill verkligen försäkra mig om att allt som ska handlas kommer med hem.

20022016-IMG_0086

Den stora vinsten för mig med det här systemet är att det låter mig externalisera sådant som oroar och stressar mig. Jag skriver ner det i min bok så vet jag att jag kommer bli påmind om det när det är dags istället för att gå och grubbla på det hela tiden.

20022016-IMG_0087

Boken om GTD (på svenska “Få det gjort”) har nyss kommit ut i en ny upplaga. Den rekommenderas varmt.

4 reaktioner på ”Någon jävla ordning (del 2)

  1. Jag har förälskat mig i en minimalistisk form av Bullet Journaling. Liknande tanke, lite annan approach. Jag behöver ha absolut allt analogt och med mig hela tiden..

    1. Jag tycker det känns lite jobbigt att inte kunna flytta om sidorna allt eftersom? Om ett projekt plötsligt växer?

      Googla “hipster PDA”

Kommentarer inaktiverade.