Marknadsdrag

Nu börjar frökatalogerna komma och december är månaden då en bestämmer vad som ska odlas.

Jag har tidigare skrivit om hur vi försöker tillämpa Lean i företaget. Inom Lean gör man en distinktion mellan att vara marknadsdriven och att vara marknadsdrivande (min översättning. På engelska: market pull/market push). Tidigare har vi arbetat markndsdrivande, drivit marknaden framför oss. Vi har odlat så mycket vi kunnat och valt grödor utifrån vad som växt bra tidigare, vad vi tyckt om att odla och hur vi gjort tidigare. Sedan har vi försökt få det vi odlat sålt. Råkade det komma många kunder till butiken fick vi be de som kom lite senare om ursäkt för att alla lådor var tomma. Och när det regnade och kunderna stannade hemma stod vi där med massor av grönsaker kvar. Att hålla öppet i en butik som inte har tillräckligt med varor är slöseri och att odla och skörda grönsaker som inte blir sålda likaså. Och slöseri är något vi arbetar med att minska.

I ett markndsdrivet system, som vi försöker använda i år, utgår man istället från slutkunden. I sin mest extrema form skulle vi inte så ett enda morotsfrö innan vi hade en kund som beställt en morot. Så långt kanske vi inte ska gå i år men vi funderar mycket på hur vi kan försäkra oss om att vi odlar det kunden faktiskt vill ha. En direkt konsekvens av de här tankarna kan vara att vi struntar i en del av de grödor som vi sålt små volymer av. Vi funderar också mycket på vilka försäljningskanaler som kan fungera bäst för oss, både i år och på några års sikt.

 

4 reaktioner på ”Marknadsdrag

  1. I USA är det ganska vanligt med en form av andelsbruk som de kallar CSA, Community Supported Agriculture, där man i förväg beställer vad man skulle vilja ha under sommaren och betalar gör man också innan fröna ens är i jorden.

    Typ som ett abonnemang där man med jämna mellanrum kan åka till gården och plocka ut sin låda med färska, och framförallt önskade, grönsaker. Eller så kan man låta kunden själv gå och skörda, kan tänka mig att många stadsbor hade hoppat på direkt om de kunde komma med barnen och plocka mumsiga saker som faktiskt är “deras”.

    Minimalt med spill och maximal vinstoptimering. Samma koncept används på en del ställen i Sverige när det kommer till kött, googla på Cowfunding (bästa namnet ever!).

  2. CSA eller andelsjordbruk som det kommit att kallas här är på stark frammarsch i vårt avlånga land. Nyligen bildades bland annat en paraplyorganisation som kan vara värd att kolla upp: http://www.andelsjordbruk.se/

    Har själv testat i mindre skala med 25 medlemmar, och på så sätt minskat både svinn och arbetsbörda då jag vet exakt hur mycket som måste skördas när.

  3. Vi tänker också i de banorna. Någon form av prenumeration med hemkörning. Detaljerna återstår att lösa. 🙂

Kommentarer inaktiverade.