Precis som vanligt ägnar jag hela några månader på hösten åt att städa upp det jag stökat ner under året. Jag hoppas och tror att jag nu gör det för sista gången. I lean talar man om de 5 s-principerna – Sortera, Systematisrea, Städa, Standardidsera och Sköt om. Vi har hunnit till de första två. En viktig del av den första principen, Sortera, är att skilja sådant som är nödvändigt för verksamheten från sådant som inte är det. För oss har det inneburit att vi slängt en hel del skräp. Det vi inte använder dagligen men som faktiskt kan komma till nytta någon gång har placerats avsides för förvaring så vi slipper se det hela tiden. Det som faktiskt används försöker vi Systematisera så att det är på rätt plats och går att hitta.

Nästa år ska vi Städa varje vecka, Standardisera vårt arbete och Sköta om vår utrustning. Gör vi det slipper jag kanske ägna nästa vinter åt storstädning.

Jag försöker lära mig detta: det tar mindre tid att hänga tillbaka skruvmejseln direkt när jag har den i handen än att lägga ner den, leta efter den och hänga tillbaka den sen. Dessutom skapar det en bättre arbetsmiljö.

Här är början på min verktygsförvaring. Saknar några verktyg och ska kompletteras med konturer bakom för snabb visuell återkoppling om något saknas.

IMG_1053

I samma veva byggde jag ett sågbord av en trasig stege. Kap- och gersågen glider lätt längs stegen. Träklossarna på bilden är upplag som också går att flytta.

 

IMG_1054

Upplagen fungerar även hjälp när jag klyver med cirkelsågen. Betydligt bättre än att vingla runt på golvet med de brädbitar jag råkat hitta som underlag.

IMG_1052

En reaktion på ”

Kommentarer inaktiverade.