Lyckligt orensad mangold

Trogna läsare minns att vi experimenterar med att täcka jorden med landskapsduk innan sådd och plantering för att minska ogrästrycket. Det är kanske lite tidigt att uttala sig tvärsäkert men det tycks faktiskt ge resultat. Åtminstone om duken hinner ligga på 3-4 veckor. Den här jorden fräste vi och gödslade för sex veckor sedan och för två veckor sedan planterade vi mangold. Innan plantering skedde ingen jordbearbetning eller ogräsreglering. Det finns några mikroskopiska ogräs nu men jag tror chansen är ganska stor att mangolden hinner skugga bort dem innan vi behöver rensa något. I så fall har vi lyckats odla helt utan mekanisk ogräsrensning – det känns ganska stort.

Det verkar viktigt att duken får ligga på tillräckligt länge – särskilt om det är i början av säsongen. Löken han vi bara täcka två veckor och den är ett elände nu. Morötterna som täcktes under fyra veckor ser mycket bättre ut än de som täcktes bara två.

3 reaktioner på ”Lyckligt orensad mangold

  1. Först fräsning + gödsling, sedan landskapsduk, som tas bort innan sådd av den önskade grödan? Har jag förstått det rätt då? Så att ogräsfrön som kommer upp och vill spira på grund fräsningen och näringen dör av täckningen med duken?

Kommentarer inaktiverade.