hjälp: tomatsorter.

För den händelse jag fortfarande har några läsare kvar: hjälp mig välja tomatsorter!

Vi odlar som tomater i ett 200 kvadratmeter stort kallväxthus. Dit letar vi sorter som:

 • Är goda
 • Produktiva
 • Robusta och klarar svängningar i temperatur och luftfuktighet.
 • Tål viss transport och några dagars lagring

Vi letar efter vanliga röda, körsbärstomater och kanske några mer udda sorter. Har ni några tips som kan fungera i liten men kommersiell odling – låt mig veta!

17 reaktioner på ”hjälp: tomatsorter.

 1. Är bara amatörodlare men har odlat 5-6 olika körsbärstomater i tre år och den enda som jag inte skiljer mig från är körsbärstomaten Sungold. Rejäl planta, ger tidigt och mycket, spricker inte så lätt och är så söt och ljuvlig.

 2. Sub Arctic Plenty är min absoluta favorit, jag odlar på friland och i stora krukor utomhus (Skåne). Den tål kyla och regnväder och ger många, många tomater under en lång period.

  1. Vi odlade just den sorten för något år sedan och var faktiskt ganska besvikna. Både på smaken och på avkastningen. Men det beror nog väldigt på vilka förutsättningar man har.

   1. Det var intressant att läsa, Albin. Men som du skriver så beror det nog mycket på vilka förutsättningar man har, vi har varit väldigt nöjda. Jag har dock upplevt stora skillnader med frön från olika leverantörer (ej med tomatplantor, men bland annat med mangold och purjolök). Odlar man bara till sig själv så gör det kanske inte så mycket, men jag kan tänka mig att det är en stor utmaning att hitta rätt sort om man odlar och säljer som ni gör. Lycka till med tomatsortssökandet!

 3. Det ser ut som att han bor kvar på den här adressen. Kan väl vara ett trevligt litet projekt att skriva ett helt vanligt brev 🙂

  Har du frågor om tomater, vitlök eller tomatklubben?
  För att komma i kontakt med mig går det bra att skriva ett brev, skicka då med ett adresserat och frankerat svarskuvert. Jag kan inte lova att jag hinner svara, men jag försöker.
  Åke Truedsson
  Möllegården
  Forshällavägen 66
  235 91 Velinge

  http://www.tomatklubben.se/

 4. Jag har två år i rad kört på Naranja – gula/orange körsbärstomater från Runåbergs fröer. Både jag & 4-åringen älskar dem, de är som godis. De har stått i vårt lilla växthus & gett många tomater. Jag bor i Holmsund, så de klarar ju våra breddgrader i växthus. Däremot vet jag inte hur bra de klarar lagring. Vi har ibland plockat dem innan de blivit riktigt mörkorange & då har de kunnat ligga i rumstemperatur ett antal dagar innan de blivit dåliga i alla fall.

 5. Känner inte att jag har något tips på supersort för kommersiell odling, men sitter på en orimlig samling tomatfrön av annorlunda sorter om du känner att du har utrymmet (tids-/orkes-/kvadratmetermässigt) för experiment. Kan isåfall sätta ihop en gott-och-blandat-påse. 😀

  1. Det var ett generöst erbjudande. Jag är dock rädd att vi faktiskt inte har tiden/orken/ytan för några större utsvävningar i år…

 6. gardeners delight är både robust och rikgivande, om man vill ha lite inslag av spännande tomater är black sweet cherry (“svarta”) och sungold (gula) rikgivande men mindre i storlek/lena

 7. Hej!
  Tomater jag gillar är (förutom ‘Gardeners delight’ som redan nämnts:
  * ‘Chilega’: söt, väldigt god och hyfsat rikavkastande
  (http://www.runabergsfroer.se/?p=670)

  * ‘Principe Borghese’: god, lagringsbar, urläcker att torka
  (http://www.runabergsfroer.se/?p=732)

  * ‘Supersweet 100’: ger många små, söta tomater
  ( http://www.nelsongarden.se/swe/sek/p/gronsaker_120/tomat-korsb–supersweet-100-f1_91716 )

  Odlas i växthus hemmas hos mig i Selet (alltså inte så långt från T-lund 🙂 )

  /Carina

 8. Jag har hört talas om en sort som heter Principe Borghese som tydligen ska ge väldigt lagringsdugliga tomater. Har inte odlat dem själv, men är väldigt sugen på det just på grund av lagringsmöjligheterna.

 9. Det finns ett ställe som odlar tomater ekologiskt som heter ånstänga lantbruk. De har många olika sorter. Ta kontakt med dem. De är superduktiga och jättetrevliga att ha o göra med. Nu kommer min kommentar i senaste laget, men kanske lite hjälp inför nästa år.

Kommentarer inaktiverade.