Hello World!

IMG_8731

Innan jag blev odlingsnörd var jag datornörd. Jag lärde mig massor om programmering, 3d-grafik, operativsystem, assemblerprogrammering. Jag känner mig ganska hemma både i ruby och c++. Sedan odlingen kom i förgrunden har det känts lite sorgligt att tänka på alla timmar jag ägnade framför datorskärmen utan att det ledde till något. Jag utbildade mig aldrig till programmerare, som jag tänkt, det stora äventyrsspelet jag arbetade med blev aldrig färdigt och jag kommer aldrig ha nytta av allt jag kan om Linuxkärnan.

Men idag har jag liksom slutit cirkeln. Jag har köpt ett litet Arduino-kort. Det är en primitiv enkortsdator som man programmerar i C som inte kostar mer än några hundralappar. Det är ganska enkelt att koppla ihop det med sensorer, motorer, givare och så vidare. Nu drömmer jag om ett automatiserat växthus, vädringsluckor som öppnar sig när det behövs, SMS när det blir för varmt och bevattningsstyrning. Det kliar i fingrarna att få börja skriva c-kod igen.

 

7 reaktioner på ”Hello World!

  1. Det bästa är att hitta vägar att sammanföra olika intressen och inse att inga kompetenser man skaffat sig under åren är förgäves…det är bara inte säkert att de kommer till nytta på det sätt man kanske skulle kunna tro alla gånger… Keep up the good work!

  2. Vad spännande, kul att du kan kombinera dina olika kunskaper i nya projekt. Det är så spännande och lärorikt att följa hur ni arbetar på gården. Sitter ofta i min Stockholmslägenhet och drömmer mig bort till odlingsbäddar och hönshus genom din och Claras blogg 🙂

  3. Jag byggde växthus i somras på vårat landställe, och min sambo har under sommaren och hösten programmerat och byggt på ett bevattningssystem med Arduino, tanken är bland annat att fuktigheten i jorden ska kunna mätas bland annat och bevattningen anpassas efter det. Det växthuset vi har är bara ett litet 8 kvadratmeters, men ändå kul!

      1. Nej, till vädringen har vi bara använt oss av automatiska lucköppnare med bivax (tror jag) som reagerar på värmen i växthuset och öppnar vid behov. Funkar ganska bra, men vet inte hur det skulle vara i ett så stort växthus som erat?

Kommentarer inaktiverade.