grisplan

tomtkarta

 

Vi äger lite drygt två hektar vall. De har tidigare brukats av en ekologisk mjölkbonde men i år har vi valt att säga upp arrendet för att bruka marken själv.

Min kompanjon Jakob talar mycket om omega-tre och omega-sex. Gräsätande djur får rätt balans. I USA talas det mycket om “Pastured pork”. Alltså betat fläsk. Det ska vi pröva på själva i år.

Våra sju grisar ska få använda marken som bete. Planen är att dela in vallen i ett antal mindre tegar och flytta grisarna ofta. I hörnen på tegarna tror jag vi sätter trästolpar  och mellan dem enkla plaststolpar.  Grisar betar först och bökar sen. Om vi flyttar dem innan betet är slut hoppas jag undvika allt för stora skador på gräset. I den teg där grisarna just var sätter vi hönsvagnen. Hönsen tycker inte om när gräset är för högt och de uppskattar om det är fläckar med öppen jord där de kan jaga maskar.

 

3 reaktioner på ”grisplan

  1. Era grisar kanske är annorlunda, våra har aldrig ägnat mer än två minuter åt att beta – sen har de betett sig som jordfräsar tills allt inom synhåll är vänt upp och ner…lycka till! 🙂

  2. Nä dom kommer förstöra marken för er, men tanken är kanon!
    Vi ger obegränsat med grönt. rallar rosor och slår gräs i kanter åt våra, dom älskar en stor hög med kvistar fulla med blad o knoppar.
    Här har det alltid varit enda sättet, marken där dom går är alltid totalförstörd på kort tid.

  3. Hur tänker du kring Sepp Holzers sätt att odla fruktträd och jordärtskockor i grisbetet snarare än gräs?

Kommentarer inaktiverade.