glisar

IMG_8821

I fredags flyttade årets glisar in på Marstorp. Förut har de kommit i maj eller juni men i år alltså redan nu i slutet av mars. När vi förut slaktat i december har det känts aningen tidigt samtidigt som tillväxten gått segt när vinterkylans att in. Det blir nog bättre i år.

IMG_8810

Nassarna kommer från naturbruksgymnasiet och hämtades i vår nya, fina, blåa skåpbil – Skåpis. Jag byggde en enkel ram av lastpallar och så slängde vi in massor av halm. Skåpis är verkligen ett lyft för gården. Ståhöjd är nyckelordet!

IMG_8850

3 reaktioner på ”glisar

  1. Men såna fina! Här har vi haft också haft grisar, var väldigt praktiskt då jag drev café. Men mycket jobb med maten då de kräver mer och mer på slutet, då är betesdjur mer självgående men kräver förstås stora ytor. Är de vana vid kylan eller har du någon värmare i hyddan? Glisar brukar ju vara känsliga för drag och får lätt lunginflammation liksom lamm och andra småttisar.

  2. Hej!

    Vad söta! Vi kommer också skaffa grisar i år. Tre stycken kommer i juli och de ska slaktas i slutet av november. Det blir vanliga piggham. Jag undrar dock om du har bra tips på litteratur ang. grishållning samt om ni kommit på några smarta lösningar för mat och vatten?

    1. Jag tycker det har varit svårt att hitta bra litteratur om (småskalig) grishållning. Boken “gris till husbehov” är den bästa jag hittat. Gavs ut på åttiotalet men kan märkligt nog fortfarande köpas ny från t.ex. adlibris. Vi har inte hittat något riktigt bra system för vatten och mat.

Kommentarer inaktiverade.