återbruk

 

 

 

Vet ni hur bilens vindrutetorkare fungerar? Det visste inte jag förrän alldeles nyss. Jag hade naivt förutsatt att de drevs av en motor som växlade rotationsriktning när vindrutetorkarna ändrade riktning. Det var ett felaktigt antagande. I själva verket snurrar motorn åt samma håll hela tiden och fram-och-tillbaka rörelsen åstadkoms av ett vindrutetorkarlänkage.

IMG_8864

Det har jag lärt mig eftersom vi håller på att sätta upp ett nytt växthus. Växthus kräver ventilation för att inte bli för varma och vårt nya stora växthus kräver stora luckor. Större än vad som kan styras av “vanliga” gasfjädrar. Jag försöker därför konstruera ett eldrivet vädringssystem. Hjärnan är en liten arduinoenhet och musklerna får en vindrutetorkarmotor stå för. Fördelen med torkarmotorer är att de är ordentligt nedväxlade och därför rejält starka.

Motorn ska dra runt ett järnrör. På järnröret ska en wire lindas upp. när wiren sträcks öppnas en lucka. Jag har alltså byggt en winch.

 

En reaktion på ”återbruk

  1. Vilken “uppfinnar-Jocke” det bor i dig : ). Kan också fascineras av den “enkla” tekniken och hur den fungerar. Skulle inte komma på tanken att göra detta själv… Lycka till! Ska bli spännande att följa er glädje och möda. Nu har vi skaffat sättpotatis och ska så de första fröerna inomhus (det här är småskaligt). Det vi alltid funderar på är: gödsel. Hur mycket? Vad? När? Har du några tips?!?

Kommentarer inaktiverade.