Förberedelser i växthuset

 

Det känns bra nu. Förra året fick vi på plasten på vårt nya växthus bara dagar innan vi bar ute de första tomatplantorna dit. Det fanns inte mycket tid för förberedelser och mycket fick bli som det blev. I år har vi både erfarenheterna från förra året att lära av och mer tid att förbereda oss. Vi har ägnat några dagar åt att städa och göra iordning växthuset för säsongen. Förra året hände det att dörren glömdes öppen. På natten for värmen ut och på dagarna smet hönsen in. Därför har vi fixat ett enkel dörrstängare. Ett avloppsrör, startlina, karbinhake, en tyngd från en gammal klocka och lite spikband var allt som behövdes.

Vi ägnade också mycket tid åt att springa runt och leta efter verktyg i fjol. Det ska det bli ändring på. Första steget är att montera upp de vanligaste handverktygen på en skiva i förrummet. Kärnverksamheten är ju grönsaksodling men på något slutar det alltid med att vi behöver bygga något. Snart ska vi ta tag i redskapen också – spadar, grepar, hackor, skottkärror – allt ska ha sin bestämda plats och den ska vara tydligt uppmärkt. Sopsortering, slangvindor och kärror ska också märkas upp. Antingen fyller prylarna en så viktig roll att de är värda att hitta en plats för dem – eller så ska de bort!

18032016-IMG_1559

Inne i växthuset har jag börjat ställa i ordning arbetsplatsen för sådden. Jag lovar återkomma med detaljerna men jag hoppas jag designat ett bra system för att fylla brätten med jord, så dem med såmaskinen och sedan täcka mer vermikulit. Det är några hundra brätten som ska sås i år och det lär inte bli färre framöver. Därför känns det som väl investerad tid att tänka efter före.

18032016-IMG_1554

Bockarna bordsskivan ligger på är nybyggda och jag är ganska nöjd med modellen. De känns stadiga och de är mycket lätta att bygga, sex stycken 80 cm långa brädor och en regel, även den 80 cm lång är allt som behövs. Till skillnad från den traditionella modellen behövs inga snedkapningar och det sparar mycket tid.

18032016-IMG_1556

Vi äger fem ganska skruttiga ebb-och-flodbord. Vi fick dem på köpet när vi skaffade växthuset och de har en hel del hål i sig. Igår försökte jag efter bästa förmåga täta dem med silikon och spackelnät. Ett ganska kladdigt arbete. Nästa vecka ska vi lägga ut värmeslingor, bevattning och bygga enkla tält över några av dem. Där ska våra värmekrävande tomat, chili- och gurkplantor bo om en månad.

18032016-IMG_1561

18032016-IMG_1562