Att förstå världen genom en gängtapp

11032016-IMG_0173

Det är det här det handlar om. Att tillägna sig världen och göra den begriplig. Idag gjorde jag det genom en gängtapp. Livet är fyllt av gängor men jag har aldrig riktigt lyckats begripa var de kommer ifrån förrän idag.

Man borrar ett hål, skruvar ner gängtappen i hålet, backar ibland när det går för tungt. Efter några varv har man ett gängat hål. Nästan magiskt. Och som sagt, en något begripligare värld.

Gängan behövde jag för att fästa in min nya slipsten. Två vinkeljärn centrerar stenen kring slipens axel.

Slipstenen är i sin tur en reaktion på alla halvslöa skärverktyg som ligger och skräpar. Det har provocerat mig något fruktansvärt att inte kunna hålla dem vassa. Imorgon ska jag ta tag i några miljoner moraknivar. Stenen jag satt på är handhuggen och oanvänd. Det betyder att ytan fortfarande är ganska ojämn. Jag har förstått att det går att svarva en slipsten jämn men jag har inte räknat ut hur man gör än. När det är gjort ska jag ta tag i sådant som kräver lite mer precision – saxar och stämjärn till exempel.

11032016-IMG_0176

2 reaktioner på ”Att förstå världen genom en gängtapp

Kommentarer inaktiverade.