En annan sorts planering

Jag har skrivit några inlägg på sistone om planeringen inför årets odling. Jag kan bli som besatt av utsädesmängder, växelbruk och hektarskördar och fröbeställningar.

I år kommer vi odla till försäljning. Skörden ska vi sälja i en liten gårdsbutik och kanske på någon marknad. Det kräver planering av företagsformer, livsmedelshygien, regler, myndighetskontakter, elände, eget uttag och huvudvärk. Jag blir trött bara jag tänker på det. Och sen bokföringen – ännu värre. En liten ljusglimt är att jag hittat ett gratis molnbaserat bokföringsprogram som verkar riktigt lovande. Det heter Promikbook. Nu slipper jag välja mellan svindyra program eller billigt skräp.

4 reaktioner på ”En annan sorts planering

  1. Skaffade en revisor för ett par år sedan. Kostar ett par tusenlappar årligen men det har hon sparat in åt mig flera gånger om. Hon sköter bokföring, deklaration samt hanterar trilskande skattemyndigheter. Så kan jag ägna mig åt att sköta gården. 🙂

    1. Tanken har slagit mig också – men – jag vill ju kunna själv! Självhushållande även på verifikat, så att säga. Jag ska pröva att köra själv i år och se hur det känns. Idag har jag lyckats reda ut vad som gäller för primärproducenter med länsstyrelsen, vad som gäller kring företag med skatteverket och kommunen har lovat att inte lägga sig i alls. Bra, så långt.

  2. Visst är det galet mycket man ska ha koll på! Har svårt att tänka mig ett mer tvärvetenskapligt yrke. Du ska ha koll på biologi, marknadsföring, redovisning, eu-regler, företagande, meteorologi, kemi, maskinteknik, byggnader, husdjur osv osv. Uttrycket “simpel bonde” har jag ingen aning om var det kommer ifrån.

    Tackar för programtipset, det ska jag spana in! Tänker som du, det är ju många kilo grönsaker som ska säljas för att betala en revisor.

  3. Tack för tipset! Bokföringsprogram är svindyra och verkligen inget man vill lägga stora pengar på samtidigt som det underlättar att få ekonomin rätt från början…

Kommentarer inaktiverade.