Bondbönsskörden från helvetet

IMG_5216

Idag skördade vi ungefär tvåhundra liter bondbönsskidor. Det tog ungefär en halvtimme. Att sprita dem tog kanske två timmar och resulterade i tjugo liter bönor. Sedan kokade vi bönorna och skalade av det yttre vita skalet. Det tog hela jävla eftermiddagen.

IMG_5231

Nu ligger nästan precis tio kilo i frysen. Fram emot jul hoppas jag fått tillbaka aptiten på bondbönor.

IMG_5237

Det bortrensade blir fin mat för komposten.

 

IMG_5238

Kvar på åkern finns nästan lika mycket till. När vi skördar dem tror jag vi struntar i att skala dem.

5 reaktioner på ”Bondbönsskörden från helvetet

 1. Jösses så flitiga ni varit!
  Men uj så gött att ha 10 kilo bondbönor i frysen.

  Ska du låta resten torka på plantan och mata djuren med de torkade bönorna?

  Ha en bra vecka
  //

 2. Jag vet ärligt talat inte vad jag ska ta mig till. Planen var att låta dem torka och ha till grisprotein.

  Tyvärr verkar sakkunskapen på alternativ.nu vara av annan åsikt – giftiga lektiner och annat elände. Jag har svårt att tro att vi orkar använda torkade bönor till människomat nu när frysen är full med “färska”

  Bäst vore nog att hitta någon att ge bort dem till…

  Detsamma – en bra vecka!

 3. Fast om du torkar dem kanske du kan äta dem nästa år och bara odla en aning bönor för den färska smakens skull?
  Så kan du hitta något annat roligt att ha i landet tills du kommit på hur mycket bönor ni egentligen behöver i hushållet…

 4. Behöver man verkligen ta bort hinnan på de individuella bönorna? Hade fattat det som att man tar bort dem för smakens skull men att de går att äta när man kokat dem. Hittade en SLU-rapport om inhemska proteiner till höns och utifrån den antar jag att du kan sprita, koka och frysa in alternativt sprita, torka (då går det nog lättare att få bort hinnorna sedan också om man vill) och sedan blötlägga och koka före servering. Till grisarna kanske det blir ohållbara mängder att koka men det kanske funkar att använda till hönsen?

  1. Nej. Det behöver man absolut inte. Skalet smakar väl inte så mycket men är lite läderartat i konsistensen. Jag tycker dom är trevligare skalade men min sambo föredrar dom med skal. Nu när jag hämtat mig från förra helgens vedermödor funderar jag att förvälla och frysa in den resterande tredjedelen oskalat.

   Lättaste sättet om man vill ha torkade bönor är att slå av hela plantor med lie och binda kärvar. De hänger man upp i ett uthus några månader. Sen är baljskalet bara ett tunt svart skinn som är lätt att “tröska” bort för hand. Kanske går det att mala torkade bönor för att dra ner koktiden/blötläggingen lite.

   Jag har ingen erfarenhet av bondbönor till höns men jag måste undersöka saken!

Kommentarer inaktiverade.