Professionalisering

 

Nästa år tar jag steget från storskalig trädgårdsodlare till småskalig yrkesodlare. Åtminstone delvis och deltid.

Vi planerar att odla tillräckligt för att få ett överskott att sälja i en liten gårdsbutik. Jag tycker det är mycket fascinerande att sätta sig in i grönsaksodlingens ekonomiska förutsättningar. Jag gångrar kvadratmeter med avkastning och försäljningspris. Räknar arbetstimmar och dividerar. Ser att en hel sommars slit ger intäkter ungefär i nivå med TV-avgiften och att timpenningen för vissa grödor gränsar till negativ.

Untitled-1

Allt beror på förstås vilka siffror man stoppar in. På jordbruksverkets hemsida kan man ladda ner broshyren Kalkyler för odling av grönsaker på friland . Där finns mycket data att hämta. Jag brukar minska verkets normalavkastning med 40% ungefär och tredubbla arbetstiden för att väga upp för min okunskap och klantighet. Kanske inte så konstigt att min kalkyl har svårt att hävda sig mot mataffärens priser. Särskilt med tanke på att jag inte får några bidrag för odlingen.

Nästa år får bli ett prövoår.  Kanske blir slutsatsen att det är bättre att nöja sig med självhushållsodlingen. Kanske ger det blodad tand och ett bättre sifferunderlag.

 

9 reaktioner på ”Professionalisering

  1. Helt underbart inlägg! Känner igen mig en hel del i det… Tack för mycket intressant blogg. 100 kvadrat spannmål är ju en lite jobbig storlek – för lite för en tröska och för mycket för soptunnan (antar jag?). Har du några idéer på hur du skall få tröskat? Torkar du kärvarna ute?

  2. Jag vet inte om det slutar med just hundra kvadratmeter, men det är åtminstone rätt magnitud. Jag har goda förhoppningar att överta en tröskmaskin som stått övergiven i en lada sedan fyrtiotalet. Jag har gjort både och i år. Bäst gick det för kärvarna som fick stå ute ett tag och sedan torkade i mitt växthus-vedhus (torrt, luftigt och soligt).

    Odlar du spannmål själv?

  3. Japp, rätt småskaligt men jag tar det ändå med tröska, annars vore det väldigt jobbigt. Jag har haft lite olika sorter av dinkel och emmer, men i år har jag bara svedjeråg, ca 1 ha. Det slukar jättemycket mer pengar än det genererar, men det ser ju fint ut, man håller marken vid gott skick och det är kul. Det går alltså på nöjeskontot och kontot för underhållning av gården, så jag tycker det är OK att det får kosta lite.

  4. Har du räknat på, eller sett några siffror hur mycket grönsaker en bör få ut på en viss yta? Jag pratar ju i så generella termer (vilka grönsaker, vilken jordmån osv)att det i sådana fall skulle handla om riktigt grova uppskattningar. Men helt klart hellre en grov uppskattning än ingen alls. Hur många kilo blandade grönsaker kan en tänka att 100 kvadratmeter grönsaksland ger?

    1. Någon generell siffra för ”blandade grönsaker” är nog svårt att ge. Det finns mycket information om olika grödors avkastning på nätet. Själv har jag försökt göra mig en uppfattning om vad skörden kan bli. Eftersom vi ska sälja en del av den är det intressant för ekonomin. Länken i inlägget har en hel del intressanta siffror, börja där! Man måste bara komma ihåg att avkastningen hemma i trädgården kan vara både mycket lägre (på grund av okunskap, till exempel) och mycket högre (om man odlar intensivt i t.ex. upphöjda bäddar).

  5. Jag måste erkänna att jag inte är särskilt förtjust i pärmen för ekologisk odling från Jordbruksverket, enda anledningen till att jag har den är att den var kurslitteratur på en utbildning jag läste. Efter att jag skrivit kommentaren igår tog jag del av en odlares samlade skörd på ett år delat på ytan och fick ut ca 1,5 kg grönsaker per kvadratmeter. Fick också siffran 3 kg från en annan odlare, och att det blir ett spann däremellan är självklart,som sagt det varierar. Det ger den fingervisning som jag behöver. Hur ser din uppfattning ut om den kommande skörden?

  6. Jag tycker bara helt enkelt att den är tråkig, oinspirerande. Men innehåller mycket nyttigt.

Kommentarer inaktiverade.