missräkning

Jag brukar smickra mig själv och tänka att jag lever billigt. Att jag med hårt men fritt arbete håller våra levnadskostnader nere. Häromdagen satte jag mig ner och gick igenom varenda transaktion på familjens oräknerliga konton, kategoriserade dem och summerade. Det blev verkligen en tankeställare. Jag har spenderat närmare trettio tusen på odlingsrelaterade saker – fröer, träd, redskap, kvarnen och så vidare. Biltema, Clas Olsson och Jula har tillsammans fått tjugofem tusen av mina surt förvärvade kronor under det senaste året.

Men värst är nästan maten! Jag hade inbillat mig att vår hemodlade mat åtminstone bidrog till att hålla ner familjens matkostnader.

Untitled-2

 

I så fall borde det finnas ett omvänt samband mellan skörd och utlägg. På hösten borde kostnaderna sjunka – men det gör de inte.

En liten tröst är att våra matkostnader idag är lika höga som vid förra mätningen för några år sedan, trots att vi under det senaste året har försett en unge med blöjor och numera konsekvent väljer ekologiska alternativ.

Nu ska vi försöka formulera en åtgärdsplan.

6 reaktioner på ”missräkning

  1. Våra matkostnader är lägre under resten av året men skyhögt högre under november och december. Hur bär ni er åt? reser bort?

  2. Som småföretagare tänker jag att vissa av dina investeringar ska du skriva av på 3-6 år. Du belastar plånboken nu men det är ju dina investeringar för framtiden.
    Vet själv hur första året var med mina får, det gick många slantar till stängsel och allt kring hanteringen av djuren. Men det har jag igen nu då investeringen är gjord och arbetsinsatsen minskat eftersom det blir mer lättarbetat och ändamålsenligt. Hälsningar från Annelie i Norrbotten.

  3. Det har du förstås rätt i. Problemet är bara att jag är ganska säker på att jag nästa år inte kommer luta mig tillbaka och skörda frukterna av tidigare investeringar. Biodling, grönsaksförsäljning, getter och får – det finns många projekt som kan sluka pengar.

    Får jag igång en lite mer omfattande grönsaksförsäljning hoppas jag det kan täcka lite av kostnaderna.

  4. Intressant. Jag har inte själv kollat men jag är ganska övertygad om att ifall jag lade jaktkostnaderna och hönsfodret till mitt matkonto skulle våra matkostnader vara rätt oförändrade jämfört med när vi handlade all mat – kanske till och med högre eftersom avgifterna för älgjakten är ganska höga varje år. Å andra sidan ger hönsen väldigt bra – fodret ger både ägg, kött och buljong till soppor, vilket vi ofta äter två gånger i veckan. Vad är det för mat ni handlar?

  5. Strongt inlägg. Det är svårt att skriva om pengar. Särskilt när det känns som man misslyckas med dom. När jag misslyckas skyller jag alltid på “investering i utbildningssyfte”.

  6. Det låter som en fungerande ursäkt. Åtminstone för såmaskiner och sättpotatis. Men om man köpt folköl och blöjor för pengarna?

Kommentarer inaktiverade.