Att odla och att äta.

Att odla sin egen mat är lätt. Åtminstone i jämförelse med att äta den. Att dra upp lite potatis är ingen match, men att inte lika förbannat koka pasta av ren slentrian, det är värre. Det är en fråga om vanor. Daikon, har jag inga som helst matvanor av. Det är kul att odla Daikon, det går lätt och dom växer så det knakar. Men att göra av med dem. En del har jag lagt in, en del har jag gett bort och ytterligare lite lyckades jag gömma ner i en älggryta. Men resten?

Frostskyddet

Igår morse slog frosten till på allvar och hela trädgården låg vit när jag klev upp vid åttasnåret. Det mesta tycks ha klarat sig bra. En del växter blir ju bara bättre efter lite frost, som Broccolin.

Det mer ömtåliga har jag gömt under dubbla täcken. Innerst fiberduk och över den plast. Mellan dem blir det ett lager av stillastående och isolerande luft. Hoppas jag.

Fiberduken låter jag ligga direkt över växterna och plasten vilar på bågar av vp-rör.  Hittills verkar det som växer där under ha det hyfsat varmt och skönt.

Torkad mat

Friluftsbutikerna är fyllda av frystorkad mat. De varierar från oätligt till uthärdligt i smak och priset samvarierar mellan svindyrt och otänkbart. För att spara lite pengar kan man köpa livsmedelsbutikens färdigmat. Den kostar ofta en femtedel så mycket och smakar oftast bättre. Den kräver lite längre koktid, men det är också enda nackdelen.

Riktigt gott blir maten man torkar själv. Jag är en novis på området men nu ligger det torkad köttfärs, renskav, svamp, squash och morötter och väntar på fjällvandringen. Hur jag skulle göra med köttfärsen kunde jag läsa på tilltops. Squashen skivade jag och morötterna rev jag. Sedan fick de ligga på en plåt i ungen över natten på ungefär 50 grader. På morgonen var de torra som fnöske.

Att torka mat i elektrisk ugn är inte någon bra lösning för det mer vardagliga kosthållet. Äpplen, däremot, kan torkas i rumsluft. Skiva och kärna ur dem med en äppelskalare, släng skivorna i vatten med askorbinsyra. När du är färdig med allt skalande låter du dem torka i två dagar på en stång.

Steka gröna tomater

Det kan hjälpa, när livet känns lite motigt, att tänka på att andra har det värre. Som squashen efter första frosten. Så hängig har jag aldrig varit.

 

Natten till den sjunde september slog den till. Den mesta frukten har klarat sig, men det blev att tvärskörda. En och annan tomat har hunnit mogna men mycket är fortfrande inte mer än rodnat. Vill man äta sässongsbetonat står stekta gröna tomater ganska högt i kurs just nu.