Torkad mat

Friluftsbutikerna är fyllda av frystorkad mat. De varierar från oätligt till uthärdligt i smak och priset samvarierar mellan svindyrt och otänkbart. För att spara lite pengar kan man köpa livsmedelsbutikens färdigmat. Den kostar ofta en femtedel så mycket och smakar oftast bättre. Den kräver lite längre koktid, men det är också enda nackdelen.

Riktigt gott blir maten man torkar själv. Jag är en novis på området men nu ligger det torkad köttfärs, renskav, svamp, squash och morötter och väntar på fjällvandringen. Hur jag skulle göra med köttfärsen kunde jag läsa på tilltops. Squashen skivade jag och morötterna rev jag. Sedan fick de ligga på en plåt i ungen över natten på ungefär 50 grader. På morgonen var de torra som fnöske.

Att torka mat i elektrisk ugn är inte någon bra lösning för det mer vardagliga kosthållet. Äpplen, däremot, kan torkas i rumsluft. Skiva och kärna ur dem med en äppelskalare, släng skivorna i vatten med askorbinsyra. När du är färdig med allt skalande låter du dem torka i två dagar på en stång.