Purjolöken sådde vi inne redan i februari. Den växer mycket långsamt och ska jag vara ärlig tycker jag de plantor vi satte ut förra helgen var i klenaste laget.

IMG_7392

 

Vi drog upp ett “dike”, ungefär en decimeter djupt och planterar lökarna i dess botten. Man vill att en så stor del av purjolöken som möjligt ska vara vit och det blir den när den inte nås av solen strålar. Regn och ogräsrensning kommer få jorden att rasa ner i diket  så att plantorna hamnar allt längre ned i jorden.

IMG_7389

5 reaktioner på ”

  1. Jag klipper ner plantorna en eller två gånger under uppdragningen men i alla fall någon dag innan jag sätter ut dem. Då blir de inte så slamsiga att hantera under plantering och tiden strax efter.
    /Lena

  2. Jag har klippt dem ganska ofta under uppdragningen. Vid utplanteringen gjorde jag det inte men nu har de faktiskt lyckats sträcka upp sig riktigt prydligt ändå.

  3. Ett tips för purjon är att så allt i en låda, jag har använt frigolitlådor från fiskhandlaren för om man sår flera lådor kan man stapla dem på varandra för att gro, och har man vattnat med ca 45 gradigt vatten så hålls värmen inne i lådan och det gror snabbare. När det är dags för utplantering blöter man upp jorden, plockar purjon i buntar och klipper av en sista gång innan man lätt kan gå och trycka ner plantorna i jorden.

    1. I år har vi faktiskt valt att strunta i Purjolök. Det blev för mycket jobb under för lång tid och sålde för dåligt.

Kommentarer inaktiverade.