Forskning och utveckling – att skala korn.

IMG_5268

 

Igår släpade vi hem ett halvt ton korn från en grannbonde. Det ska bli mat till grisarna och malas i vår nya kvarn. Då mal vi spannmålen ganska grovt med skal och allt till så kallad gröpe.

Om det blir någon skörd från vår egen lilla kornodling hoppas jag kunna baka bröd av den. Från ax till limpa, så att säga. Då blir det genast mer komplicerat och de senaste veckorna har jag funderat mycket på hur man bearbetar korn småskaligt.

Kring kornkärnorna sitter ett hårt skal som mest består av cellulosa. Det måste man skala bort för att mala fint mjöl. Jag har experimenterat med olika inställningar på kvarnen för att lyckas krossa skalet från kärnan utan större framgång.

IMG_5299

 

Idag verkar det som jag hittat ett fungerande sätt. Jag slängde helt enkelt det oskalade kornet i mixern och körde på högsta hastighet någon minut.

IMG_5302

 

 

Dom flesta skal slogs loss och pulveriserades av knivarna.

IMG_5309

Sedan siktade jag alltihop i en vanligt hushållssil. Resultatet: skalat och något krossat korn.

 

IMG_5301

Nästa steg är att reda ut om spannmålskvarnen som står i ladugården duger till att mala bakmjöl. Fortsättning följer.