växthuset

Idag blev det äntligen tid att sätta igång med växthuset. Efter en vinter av högtflygande planer, djärva skisser och förkastade idéer har jag till slut beslutat mig för ett 4×4 meter stort växthus. Stommen byggs i 2×3″ virke och sammanfogas med färdiga beslag i metall. Växthuset kommer kläs med byggplast.

Medan ungen sov lunch passade jag på att kapa upp reglarna till stommen och olja in det med halvolja (hälften rå linolja, hälften terpentin). Ändträet strök jag på några varv, det sög rejält.

Sen kom regnet och inte förrän nu på kvällen fick jag tid börja montera. Jag började skruva ihop växthuset upp och ned. Det var lätt att montera benen i nocken. Men värre blev det när det skulle vändas på rätt köl.

Men efter lite trixande gick det.

Att flytta det från monteringsplatsen till landet visade sig också vara lättare sagt än gjort. Man tager vad man haver och nöden är alla uppfinningars moder och så vidare.

Min med möda djupgrävda jord riskerar en ordentlig tillplattning när växthuset ska lyftas på plats.

Här är vad jag lagt ut hittills:

Reglar 300
vinkelbeslag 700
Plastfolie 300
Skruv mm 200
summa 1500

Till det kommer säkert läggas ytterligare 500 kronor för gångjärn, mer skruv och häftklammer. Till virket som inte hör till stommen tänker jag använda spillbitar jag redan har liggande. 125 kronor per kvadratmeter är ändå ett ganska hyfsat pris.

Jag ska återkomma när bygget kommit lite längre med ordentliga riktningar.

En reaktion på ”växthuset

  1. Så bra att de högtflygande planerna har kommit ner på jorden. Det där blir alldeles lagom. Keep up the good work !

Kommentarer inaktiverade.