Sandlåda

Idag har jag byggt en sandlåda. Jag har varit sugen på att pröva Nils Åkerstedts metod att odla i sand. Principen är att man planterar eller sår direkt i ren sand. Näringen kommer från ett lager av gräsklipp som man lägger ovanpå sanden. Eftersom sanden är så väldrenerad värms den upp snabbt på våren och man kan få tidigare skörd än när man odlar i jord.

Jag hoppas kunna äta egen potatis senast till midsommar. Jag tänker också testa att plantera ut spenat och så vintersallat, rädisor, morrötter, sallad och vinterportlak i sandlådan. I år blir ett år av experimenterade.

Vid ladugårdens södergavel smälte snön redan för en månad sedan. Marken har lutar mot sydöst och är helt oskuggad.

Där bestämde jag mig för att bygga min sandlåda.

Lådan är byggd av spillvirke från när vi renoverade trossbotten. Hörnstolparna är 2×2 med en spetsad ände.

Lådan blev ungefär 30 cm hög och fick luta, precis som marken, mot söder. På åkern ligger snön fortfarande halvmeterdjup.

För att hindra ogräs att växa upp genom sanden vek jag ut senaste månadens pappersåtervinning i botten.

Bakom hönshuset har jag haft en hög sand liggande sedan vi rev ett trädäck som fanns på tomten när vi kom. Att det finns potential för tidig odling fick jag bevis på när jag gick dit. Överst på sandhögen hittade jag årets första Tussilago. Måhanda inte helt uslagen, men ändå.

Sanden skyflade jag över på en pressening. Tack och lov var det skare så det gick att dra den över åkern.

Det blev några vändor innan lådan var fylld med halv kubikmeter sand. 

När det var klart slängde jag lite plast över lådan för att få upp temperaturen på sanden så fort som möjligt. Imorgon ska jag börja så och sätta potatis. Då byter jag plasten mot en fiberduk. Sedan tänker jag upprepa såden en gång i veckan för att försöka hitta den optimala tidpunkten.

Vill man lära sig mer om sandodling finns Nils Åkersteds bok om marktäckning att läsa på Natur och Trädgårs hemsida. Där finns också mycket annat intressant att läsa.

Det här ska bli spännande!

2 reaktioner på ”Sandlåda

  1. Tjena Albin! Sjukt spännande blogg! Vi var inne på Norrland innan vi beslutade oss för Skåne, så det ska bli jäkligt kul att följa dig där uppe. Det är något visst med norrland ändå. Fantastisk bild du har på ert hus. Hyr ni eller har ni köpt? Intressant med sandmetoden…låter som att det kan bli riktigt bra. Stort lycka till!

    1. Det är köpt. En jätteliten jorbruksfastighet med någon hektar åker. Priserna här kan ju vara ganska humana.

Kommentarer inaktiverade.