såmaskin del 2

Såmaskinen är nästan färdig! Som ni (inte) ser är de 96 hålen i plåten lite svåra att uppfatta. Därför ska jag spraya hela såmaskinen ljus. De flesta frön är ju mörka så förhoppningsvis blir det lättare att se att alla hål är fyllda. Mellan träramen och plåten är det fogat med fönsterkitt då frön hade en tendens att fastna där inne. Röret nere till vänster ansluts till en dammsugare.

6 reaktioner på ”såmaskin del 2

 1. förbaskat bra sånnadär vakumsåmaskiner! Själv har jag använt en helt i plåt, lite tung för min smak om man ska stå och så en hel dag. Trä verkar bra, hade varit fint om man kunde få ta del av byggbeskrivning..

 2. Även denna är ganska tung är jag rädd. Det är en helt enkel låda. Jag lyxade till det med sinkade hörn men det är ju inte nödvändigt. Plåten är infälld med ett spår, några mm djupt. En plywoodskiva i botten. Hörnen limmade, undersidan skruvlimmad.

  Det sitter en slangklämma längst ut på dammsugarröret (inne i lådan) för att det inte ska åka ut.

  1. Tack för det. Slangklämman är smart, satt nämligen och funderade på hur man lättast får röret att sitta kvar. Kan nog vara en idé att behandla träet med något vattenavstötande. Vet inte hur ordnat du har det, men när jag pysslar blir det lätt lite vatten här och var, kondens från växthuset, man råkar rikta en dusch åt fel håll bråkdelen av en sekund och liknande. Inte bara blir ju hållbarheten på träet sämre, det blir ju även tyngre om det är blött… Grymt att följa din blogg förresten, har inte hittat många i sverige som fnular på samma saker som en själv och dokumenterar det för omvärlden. Kanske får man mäkta med att starta en egen blogg en vacker dag!

 3. Och just det! Ett tips! Kan vara bra att fasa ned ett av hörnen för att du lätt ska kunna hälla ut och tillbaka överblivet frö när hålen är fulla! När du sen lirkar runt fröerna på plattan för att de ska fastna i alla hål (kommer alltid att tänka på ett sånt där kulspel med två rattar och en labyrint när jag gör detta) så håller du bara för det nedfasade hörnet med en hand… Klart som korvspad?:)

 4. Oj där funderade jag ett tag hur funktionen var tänkt… tills jag hittade del 1. 🙂

  Det måste vara att be om förslitningsskador att jobba på det sättet som hon gör i filmen. Skulle det inte gå att enkelt hänga upp såmaskinen i en ställning med antingen motvikt eller gasfjädrar? Stål eller trä, infästning på sidorna så den kan roteras men även en led på armen så den kan skakas och flyttas in och ut på bänken för tömning av överskott osv. Sen flyttar man allt annat istället som borde vara lättare. Bara lite funderingar…

  1. Så långt har jag inte tänkt. Jag är ganska övertygad om att det är bättre än att pilla ner fröna ett och ett.

   Men på sikt finns det säkert förbättringar att göra.

Kommentarer inaktiverade.