Odlingsplanering 5: dokumentation

Odlingsplaneringen sker i googles moln men när det gäller dokumentation är det bäst med fysiska papper. Jag skriver ut ett antal rapporter från mitt kalkylblad och sätter i en pärm. På bilden nedan ser ni listan med det som ska förkultiveras sorterade efter såvecka. Motsvarande listor finns för utplantering, gödsling, sådd och täckning med duk. Innan hösten kommer pärmen kompletteras med skörderapporter att fylla i.

Allt eftersom bockar vi av och dokumenterar det faktiska datumet och eventuella kom ihåg eller avvikelser (“plantorna alldeles för stora!” eller “dålig uppkomst”).

Kolumnen nyttjandegrad anger hur stor del av brättet som ska användas. Som ni ser är det flera sådder där vi egentligen behöver 96% uppkomst i varje brätte. Det är inte realistiskt utan vi räknar kallt med att inte ha plantor till hela raden. Alternativet vore att så två brätten men det skulle innebära mycket merarbete och vi skulle behöva köpa fler brätten. Det är det inte värt.

Alltihop är utskrivet på ett vattentåligt papper och vi använder blyertspennor som tål frost och fastnar bra. Pappret heter Rite-in-the-rain och finns hos diverse MÖP-butiker på nätet.

2 reaktioner på ”Odlingsplanering 5: dokumentation

  1. Smart att ha ett kommentarsfält på själva planeringspappret! Och fantastiskt med vattentåliga papper! Jag ser, efter att ha läst igenom dina senaste inlägg, att vi har mycket att inspireras av till nästa år. Det här året är första gången som vi ens använder såtabeller och odlingskartor, som vi kallar dom. Det lär ju snart visa sig vilka brister dom har. Hur många timmar lägger du/ni ner på att ta fram allt detta?

    1. Det här är ju något som utvecklats över tid. I år kommer vi sälja under en längre period och måste se till att ha ett varierat utbud under hela säsongen.

      Jag har registrerat ungefär en veckas tid på planering av tider, mängder, innehåll osv. Tror det kanske är räknat i underkant.

      Jag hoppas att god planering ska göra att allt flyter på bättre i det praktiska arbetet. Om man inte har bestämt innan måste man bestämma allt i farten och när man är stressad är man oftast inte så smart.

Kommentarer inaktiverade.