Odlingsplanering 3: Dukkoreografi

I år gör vi ett experiment. Inspirerade av Jean-Martin Fortiers bok The Market Gardener testar vi att täcka jorden med ogräsduk några veckor innan plantering. Tanken är att fräsa och göra iordning såbädden, täcka några veckor, flamma bort det ogräs som fortfarande lever och så eller plantera utan att röra runt i jorden. Under den svarta duken blir det – åtminstone i teorin – varmt och fuktigt. Då gror många av de ogräsfrön som vilar i jorden men eftersom duken stänger ute ljuset dör de när de grott. Alltjämt – i teorin.

Eftersom vi är lite snåla köper vi inte markduk till hela odlingen i år. Det innebär att vi får dansa runt med dukarna över fälten allt eftersom. När vi sår en bädd flyttar fräser vi och använder duken någon annanstans. För att komplicera det hela är duken vi använder fyra bäddar bred så det är en utmaning att få allt att klaffa.

Nedan grafiskt illustrerat. Veckor lodrätt, grått är duktäckning. Varje duk har ett littera 1-12. F betyder fräsning, P plantering och ds är direktsådd. Grönt betyder gröda i jorden.

Skärmklipp

En reaktion på ”Odlingsplanering 3: Dukkoreografi

  1. Ska bli intressant att följa! Har själv funderat över vilken typ av duk som är bäst. JM verkar ju snarare använda tjock plastduk än ogräsduk. “silage Tarp” tror jag han kallar det. Har försökt hitta en svensk version, men ännu inget som är rätt i prick.. Silage plast verkar det iaf inte heta!

Kommentarer inaktiverade.