Morötter

I år odlar jag morötter på flera olika platser och med olika metoder. Jag testar både det ena och det andra för att se vad som fungerar.

De första morotsfröna sådde jag i mitten av april när jag byggt sandlådan och här valde jag tidiga sorter som Amsterdam Forcing (förra årets favorit) och Early Nantes. Jag sådde en rad direkt i sand. Den kom upp först men tycks ha avstannat i växten nu. En annan rad sådde jag som Nils Åkerstedt rekomenderar, med en tunn jordremsa på sanden. Kring såraden har jag lagt gräsklipp jag sparat från förra året. Från sandlådan hoppas jag på de tidigaste rötterna. Då behövs det inte så många löpmeter.

I dom vanliga odlingslådorna prövade jag att så morötter bland rädisorna när jag sådde  någon vecka senare. Tanken är att rädisorna växer fort och bli färdiga innan morötterna börjar ta plats. När man skördar rädiosorna luckras samtidigt jorden och morötterna får luftig jord att breda ut sig i. Om det fungerar? Ingen aning.

Förra veckan sådde jag morötter i en av odlingslådorna. Här blev det ungefär tio löpmeter i en salig blandning. Både tidigt och sent men med tonvikt på det bästa från förra året.

Nästa helg har jag tänkt så morötter på friland. Där blir det ungefär tjugo löpmeter, med tonvikt på sena sorter. Till exempel London Torg, St Valéry och Flakker 2.

Just nu är jag mest nyfiken på hur länge det dröjer innan jag får dra upp dom första rötterna ur sanden.