Meningslös halmpotatis

 

Om något låter som det är för bra för att vara sant – så är det troligen det!

IMG_6058

Att odla potatis under halm kan fungera som ett belysande exempel. Slippa kupa, inget ogräs, ren skörd och bra avkastning. Efter årets experiment kan jag konstatera att täckningsarbetet varit betydligt jobbigare än motsvarande kupning av konventionell potatis, att ogräsbekämpningen fungerat betydligt sämre och att dom få små potatisar som blev resultatet var ordentligt kladdiga, där under halmen. Den enda fördelen är att maskaktiviteten under halmen var betydligt större.

IMG_6059 IMG_6060

4 reaktioner på ”Meningslös halmpotatis

  1. För mig gick det över förväntan … Kalendern visade nog midsommar (!) innan jag hann ordna med täckodlingen, och pga halmbrist fick jag komplettera med gammalt ensilage som bitvis satt ihop till hårda, läskiga kakor. Allt var så eländigt att jag inte orkade bry mig om att täcka mer under säsongen utan lät det bara stå. Men när jag tittade för ett par veckor sedan fanns där stora, fina pärer. Inte så många, men rena och rejäl storlek. Avkastningen blev kanske fyra gånger sättmängden på Rocket och tre gånger på Amandine. Med tanke på förutsättningarna är jag helnöjd.

  2. Kul att höra att det gick bra. Jag slängde ut en del överbliven sättpotatis i mitten av juni och täckte med gammal möglig halm. I slutet av augusti drog jag bort blasten och släppte grisarna. Dom brukar gå och lägga sig vid niotiden men då var dom uppe hela natten och kalasade.

  3. Trist det inte gick så bra för er..

    Är väl inte överväldigad av resultatet jag fick heller men ett bra sätt att bryta mark då det kväver bort ogräset bra!

    1. Ja, det är det ju. Men det kväver nog lika bra utan potatis under halmen… 😉 Men grispotatisen är jag nöjd med.

Kommentarer inaktiverade.