lärandets glädje

 

Kan själv! Det tror jag är en av de viktigaste drivkrafterna i mitt självhushållningsprojekt. Jag vill veta och jag vill förstå.

Jordfräsen/tvåhjulstraktorn som jag köpte för snart två år sedan är ett lysande exempel på det. Innan den kom till gården var motorer en svart låda för mig. Man tryckte på vred på nyckeln, gasade och på något magiskt sätt snurrade motorn. Fräsen har tack vare sin enkelhet varit blivit en inkörsport i förgasarnas, växellådornas och oljeviskositetsklassernas förtrollade. Tack vare hjälpsamma personer på alternativ.nu och haynes reparationshandbok för småmotorer har jag själv kunnat lösa de problem som uppstått. Och för varje liten framgång blir världen lite mer begripligt och hanterbar.

IMG_8370

Idag bytte jag till exempel spännrullswiren (?) som gått av. Imorgon ska jag plöja morotslandet och plantera vitlök.

2 reaktioner på ”lärandets glädje

 1. Jag såg i Åter att du verkade ha en liknande Tvåhjulstraktor som jag.
  Är det en Husquarna T 560?
  I så fall har jag beskrivningar och sprängskisser med artikelnummer för de olika delarna.
  Jag har plogar, fjäderharv, pinnharv, fräs och slåtteraggregrat, men det är bara fräsen som jag använt hittills .
  Är det en sån du har? och vill du ha en PDF på ovanstående?

  1. Hej och tack för erbjudandet!

   Jag har faktiskt försökt få tag på dokumentation från Husqvarna men de vill inte kännas vid att de någonsin tillverkat någon sån här maskin. Min heter T500. Det låter som att din har separat kraftuttag för att driva fräsaggregat och slåtterbalk? I så fall gissar jag att de är ganska olika.

   Min driver bara på hjulen. Ska man fräsa ersätter man hjulen med frässtål(?).
   I höstas skaffade jag en “adapter” för att kunna dra hästredskap efter den. http://marstorp.albinholmgren.se/2014/11/08/jarnhasten/

Kommentarer inaktiverade.