Kornet växer. Och smörblommorna.

 

IMG_4325

 

 

Kornet växer. Det gör också smörblommorna. Det kommer ta ett bra tag innan ogräset är under kontroll på stora odlingen.

IMG_4326

3 reaktioner på ”Kornet växer. Och smörblommorna.

 1. Härligt! Berätta mer om kornodlingen. Hur stor yta? Sort? Hur ska du skörda, tröska, torka, lagra? Jag vill veta allt! Jag har viss koll på hur man gör i stor skala men är jätteintresserad av olika lösningar för den småskaliga odlingen. Spannmål är ju en hörnsten i kosten men också en fantastisk gröda i växtföljden.

 2. Jag är mycket stolt över att jag odlar korn trots att odlingsresultatet inte är så mycket att skryta med. Det är en mycket liten försöksodling, 400 kvadratmeter ungefär och en liten liten plätt svarthavre. För min del är spannmålen och då främst korn viktiga som djurföda. Utan korn inga grisar och att köpa korn på granngården är inte någon hållbar lösning. Varken ekonomiskt eller ekologiskt. På sikt tror jag en hektar är ungefär lämplig skala. Tillsammans med ytterligare en hektar bete för några grisar, grönsaker på kanske en till och gröngödsling på en borde det gå att få bra växelbruk och fina kretslopp. Men det är några år bort.

  Här har jag skrivit lite mer om sådden:
  http://marstorp.albinholmgren.se/2013/06/13/kornakern/

  Marken vi odlar på är i ganska dåligt skick och kornet ger en ganska tydlig illustration av hur det står till på olika partier. Vissa delar har knappt tagit sig upp medan andra har fina ax.

  Jag lovar att berätta om hur det blir med skörd, tröskning och så vidare. Jag har ärligt talat inte någon bra lösning ännu. Jag är ganska säker på att det involverar en lite. Jag har slagit ganska mycket hö med lite men aldrig spannmål så det blir spännande. Kanske får hönsen gå och picka i resterna efter skörden någon månad innan snön kommer.

  Har du sett boken Small-Scale Grain Raising? Jag tyckte den var ganska lärorik. Annars är ju väldigt mycket skrivet för en helt annan skala.

 3. Ja foder är ju det självklara användningsområdet, en anledning till att vi inte har höns just nu är just foderfrågan. Men jag vill också ta det ett steg längre och äta upp det själv 😉 Tack för tipset om boken, ska genast leta rätt på den. Läs gärna det här för lite uppslag: http://www.froodling.se/pdf/sad.pdf

Kommentarer inaktiverade.