kemisk krigsföring

IMG_7888

 

Kålmalen är en liten oansenlig fjäril som kan göra stor skada i kållandet. Mängden kålmal varier mycket från år till år och i år är något av ett rekordår. Vi har täckt kålplantorna med fiberduk för att de inte ska komma åt våra plantor men det är inte ett hundraprocentigt skydd. Nu känns det som det är lika mycket mal under duken som ovanför och vi har bestämt oss för att ta bort den. Det blir rejält varmt under fiberdukar och kålen det tycker inte kålen om. Förutom fiberduk använder vi Turex. Det är ett biologiskt bekämpningsmedel  som är godkänt i KRAV-odlingar. Medlet sprutas på undersidan av kålbladen ungefär en gång i veckan. Larverna som äter av bladen får i sig medlet och dör efter några dagar.

Jag skulle gärna slippa både plastduken och den kemiska krigsföringen men jag ser inget alternativ just nu. Och – som man brukar säga – alla andra gör det också.

IMG_7879

För att komma åt att spruta under bladen har jag byggt om trycksprutan. Silvertejp löser många problem.

2 reaktioner på ”kemisk krigsföring

    1. Det kan säkert fungera. Jag tänker pröva insektsnät nästa år. Hoppas att det är lite tåligare och att inte kålen blir så överhettad under det.

Kommentarer inaktiverade.